ЗАЩО ПСИХОЛОГИЯТА Е НА ДНЕВЕН РЕД

August 29th, 2018

Copy of Copy of Copy of Automotive

„Всичко зависи от всичко: всички неща са свързани, нищо не е отделено от друго. Ако хората можеха да се променят, всичко би могло да се промени.“ – Г. Гурджиев

Защо толкова хора се интересуват от психология?  Отговорът е прост: стремителното развитие на психологията отговаря на една огромна потребност. В условията на нашия разцентрован свят се налага задълбочено проучване. Необходимо е да се открие здрава почва и върху нея да се гради. Не ви ли се свива сърцето, когато се огледате наоколо?

Тъжно е да се наблюдава колко много хора не представляват нищо в сравнение с онова, което биха могли да бъдат.

Човешките контакти се разпадат. Тълпата и Масата заместват съзнателния Индивид. Желанието просто да се разхождаш започва да означава единствено леност. Въздържаността и самообладанието изчезват. Спокойствието и ведростта учудват. Възвишената постъпка – а тя би трябвало да е в реда на нещата – се окачествява като изключителна. Все повече хора несъзнателно изпитват ужас от себе си, без да са наясно, че оттук започва величието, стига да преодолеят това чувство.

Има само едно разрешение – да се намери здрава изходна база. А тя е една-единствена – физическото и душевното равновесие. Нищо не бихте могли да постигнете без него. Без него никога няма да сте пълноценен. Равновесието е инструментът на човешкото самоусъвършенстване. Всяка загуба на равновесие откъсва човека от неговата физиологическа и психическа цялост, от неговата истинска хуманност. Всяка болест, всеки психологически недъг, всяка неуравновесеност отдалечава човека от самия него и възможностите му.

Да вземем един обикновен пример: ако страдате от зъбобол, този зъбобол обхваща цялото ви същество. Духът ви се съсредоточава върху него и всичко останало престава да съществува. Вие се отъждествявате с вашия зъбобол. Болката ви отдалечава от самия вас, от евентуалната ви трудова дейност, от мислите ви. Бистротата на ума ви изчезва.

Повечето психически заболявания приличат на този зъбобол. Човекът не действа според разума си, а според болестта си. Такъв е случаят със стеснителните, с агресивните, с обзетите от тревожност. Такъв е случаят и с лицата страдащи от комплекси, болезнена напрегнатост и натрапливи мисли…

Много хора искат да „успеят“. Да успеят в какво? Не знаят. Знаят обаче, че трябва да са първи. Първи в какво? Защо? Къде? Също не знаят. Главно те желаят да превъзхождат другите. Защо? Защото се чувстват по-непълноценни от тях. Може би никога чувството за малоценност не е било развито в такава степен като днес…

Осъзналият  себе си индивид е на изчезване. Съвременният човек се подчинява не на разума или на съзнателните си помисли, а на болезнената си емоционалност. Използваните с оглед на това средства са нечувано брутални. Достатъчно е да видим някои реклами или вестници, да чуем някои радиостанции. Достатъчно е да хвърлим поглед върху количеството илюстровани издания, които възпрепятстват всякакво съзнателно четене. Нека отбележим, че всички тези посегателства са на емоционално и обикновено несъзнателно равнище. Така, че има от какво да се плашим. Промиването на мозъци се е превърнало в епидемия. И тези, които „дърпат конците“, добре познават могъществото на емоциите.

Една от големите задачи на психологията е да помогне на човека да прозре в своето несъзнавано; да възстанови равновесието между несъзнаваното и съзнателните пластове на всекидневието.

Човекът трябва да преоткрие равновесието и приспособимостта. Да преоткрие истината и щастието. Психологията ни учи как да си върнем свободата и трезвия поглед върху нещата, като ни избавя от зле разбраните и зле преглътнатите инстинкти. Тя позволява на тези инстинкти да действат нормално, без да ни причиняват болка, и лекува от неправилно възпитание и погрешно разбраната религия. Психологията е училище за самочувствие и самообладание, както и за душевно спокойствие.

Психологията ни позволява да опознаем себе си, да свържем духовното с материалното. Но за тази цел  трябва да знаем. А за да знаем, трябва да учим.

Из “Фантастичните победи на модерната психология” – Пиер Дако

Ако информацията и знанието, които споделям са ценни за теб и искаш да се справиш с проблемни области в живота си, като заздравиш връзката със себе си и собственото си себеосъзнаване, предлагам ти един начин, който може да ти помогне…  Можеш да откриеш повече  Тук >>>

Как още мога да ти бъда полезна? Разбери повече >>>

 

Copy of Онлайн Консултации (3)

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , ,

Напиши коментар