КАК ПРОПУСКАМЕ МИСТЕРИЯТА НА ЖИВОТА

July 14th, 2020

mistery

Интелигентният човек, всеки ден научава и прибавя по нещо. Мъдрият човек, всеки ден се освобождава от нещо…

Можеш ли да се отпуснеш в неизвестното и да се почувстваш удобно с него? Можеш ли да си позволиш да се завърнеш към тишината на дълбокото в теб, която е отвъд мисленето, отвъд дефинициите на рамката?

Сигурно, както повечето от нас и ти усещаш, как днес все повече се налага едно деградивно вманиачаване в това „да знаем на всяка цена“. Да вкараме /и натъпчем/ всичко съществуващо в правилните етикети, за да го направим видимо и познато. Защото безумно се страхуваме от неопределеността.

Ценим мисленето и неговите полуфабрикатни продукти до степен на абсолютно пристрастяване. Мисленето е ценност, а информацията – бог, който ни вкопчва в себе си до положение да „ослепеем“ за възможностите, които ни дава неизвестното. А там, в неопределеността, всичко се променя… във всеки един момент всичко е ново!

Хераклит го е казал преди много време: „Не можеш да влезеш два пъти в една и съща река“.

Издигаме интелекта в масов култ. Откриваме ценност единствено в това „да знаем“, докато си забраняваме „да не знаем“. Нуждата от вкопчване е огромна. Търсим готови дефиниции за всичко… Тази нужда е особено силна дори при т.нар. „търсещи и духовни личности“. Хората искат да получат готови рецепти, формули и велики истини, защото това дава /илюзия за/ сигурност, контрол и сила, в същото време докато всичко тече и се променя. Постоянно!

Няма универсални истини и правила, разберете! Или поне във всеки един момент те са различни.

Повечето от нас търсят и се стремят към промяна, а парадоксът е, че докато търсим тази промяна опитваме да подчиним всичко на стремежа си към непрестанно рамкиране и етикиране, което ни води към всичко друго, но не и до промяна. Неизбежно ставаме статични, вцепенени, докато около нас всичко се движи. Промяната е движение! Движението е промяна! Не е нужно да търсиш и създаваш промяната, не е нужно дори „да я мислиш“, защото тя естествено съществува…  Доколко е достъпна за всеки един от нас, вече е друга тема.

Можеш ли още сега да осъзнаеш, склонността на ума да вкарва всичко в стереотипи, в рамки, в модели, за да „замрази“ момента, служейки на страховете си?… За да бъде всичко предвидимо, сигурно и под контрол…

Докато продължаваме да се вкопчваме в статичните конструкции на интелекта, мистерията на живота ще се случва независимо от нас. Накрая ще остава само едно смътно усещане, че нещо липсва и е безвъзвратно изгубено… С две думи – „няма да ни се получава“.

Забелязали ли сте как повечето неща  не се случват /така както си ги представяме/, защото опитваме да ГИ НАКАРАМЕ да се случат, вместо да им ПОЗВОЛИМ  да се случат. Налагаме дефиниции и очаквания вместо естествено да ги преживеем под формата, под която нещата са – НЕДЕФИНИРУЕМИ. Опитай сега да се сетиш за последния път, когато си фантазирал/а за нещо безцелно, без идея за причина – просто като акт на собствената си креативна природа, заради самото преживяване.

Идеята е да опитаме да имаме доверие на самия живот. Тогава можеш съзнателно да предприемеш действия, които ще акумулират енергия, вместо да хабят енергия. Защото, когато последваш онзи дълбок, вътрешен глас и започнеш да следваш страстта си по пътя на автентичното преживяване на света, такъв какъвто е – няма как да не успееш.

Колко често следваш страстта на живота си, без да обръщаш внимание на неуверения си ум, дали ще бъдеш забелязан, приет и ценен от другите?

Ако имаш какво да предложиш, ще има кой да го приеме. Няма друг вариант! Така, че следвай страстта си, защото това все ще помогне на някого. И навярно точно в този момент, този някой чака точно теб, без дори да го съзнаваш.

Да следваш страстта си не е рисковано. Рисковано е да не го правиш. Инвестирай в себе си и собствените си преживявания с цялото си същество, не като самоцел, а като естествено продължение на самия теб. Не преследвай идеята за нещо, не търси готови отговори, не се пресищай с информация… Бъди самата идея. Без очаквания!

Когато вникнеш надълбоко в себе си и видиш отвъд всичките си дефиниции и ядра, чрез които обикновено градиш своята реалност, реалността автоматично се променя. Ти ставаш тази реалност, а тя – Теб!

Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако тази статия Ви харесва, споделете я, за да достигне до повече хора и да бъде полезна и на тях.

Защо да ми се доверите и как още мога да бъда полезна?

>>>Разберете повече Тук >>>

Тук съм, за да се погрижа за Вашата болка!

Ще Ви помогна, да си помогнете.


za_men

Може да ти е интересно и това ВИДЕО >>>

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: ИНСАЙТ, СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар