АРТ ТЕРАПИЯ – НАРИСУВАЙ СИ СПОКОЙСТВИЕ

April 17th, 2020

art

Знаете ли, че изкуството е един от начините, които помагат на човек да се отпусне и да се освободи от стресиращите го елементи на ежедневието?

Творческият процес може да бъде катарзисен; използва се енергия по конструктивен начин и се освобождава напрежение. Творящият не мисли единствено за грижите и проблемите си; съсредоточава се върху поставената пред него задача.

Доказано е например, че рисуването, използването на бои и правенето на скулптури помага на хората да релаксират; прави ги по-фокусирани и присъстващи.

Различните творчески преживявания могат да се съсредоточат върху контролиране на стреса; целта е да се намалят тревожността и напрежението. Създаденият творчески продукт, както и прозренията от груповите споделяния, могат да помогнат в откриването на нови методи за справяне с безпокойството, депресията и страха.

Предлагам ви 3 арт – начина за справяне със стреса и напрежението, които ще ви помогнат да се почувствате отпочинали, релаксирани и изпълнени с енергия.

Готови ли сте? Да започваме…

Рисуване на успокояваща картина

Материали: Хартия за рисуване, пастели, цветни моливи, флумастери.

Припомнете си момент, в който сте се чувствали релаксирани и спокойни. Къде се намирате? С кого? Как се чувствате?

Пресътворете чувството върху хартията. Използвайте успокояващи цветове и форми.

Съсредоточете се върху спокойствието, пресътворено в творбата.

Целта е да се намали стреса, да се изследват методите за постигане на състояние на покой и да се изследват уменията за справяне.

Колаж от цветни хартии

Материали: Хартия за рисуване, хартия за апликиране и различни хартии за украса (гланцова, карирана, за оригами…), лепило, ножици.

Изрежете форми от различни цветни хартии, които да свързвате с усещане за спокойствие. Залепете формите върху хартията за рисуване по Ваш избор.

Фокусирайте се върху направения колаж и спокойствието, представено в творбата. Съсредоточете се върху методите за постигане на състояние на покой.

Нарисувайте напрежението си

Материали: Хартия за рисуване, моливи, флумастери и т.н.

Затворете очи и дишайте дълбоко. Вслушайте се за няколко минути в тялото си – чуйте как бие сърцето Ви, как къркори стомахът Ви, звуците от дишането Ви и т.н. Съсредоточете се върху усещанията си – удобно ли се чувствате, изпитвате ли болка или напрежение в тялото? Нарисувайте болката и напрежението, които усещате.

Цели се себеосъзнаване и изследване на механизмите за справяне.

Използван източник: Сюзън И. Бакълтър – Практическа Арт Терапия

Ако този материал Ви е харесал, може да Ви е интересно и Това >>>

Готови ли сте да започнете да гледате на себе си като на човек, способен да въздейства върху своята реалност в посоката, в която желае?

Ако сте от хората, на които:

  • им е омръзнало да живеят в постоянен стрес, напрежение, недоволство и отсъствие на енергия
  • искате да възприемате трудните моменти без излишни борба, страдание и болка
  • искате да се радвате на живота

тази аудио хипноза ще Ви помогне за успешно справяне с проблема.

cd_hipnoza (3)

Какво Е и какво НЕ Е Хипнозата, както и какви са ПОЛЗИТЕ от нея, можете да разберете повече ТУК >>> ХИПНОЗА И ХИПНОТЕРАПИЯ

Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: АРТ ТЕРАПИЯ, СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , ,

Напиши коментар