РАЗМЯНА НА РОЛИТЕ РОДИТЕЛ-ДЕТЕ

December 21st, 2011

Размяната на ролите е описана от М. А. Морис и Р. У. Гоулд в техния Съюз на детското благоденствие, в публикация от 1963 г. Те я дефинират като „размяна на ролите по отношение на зависимостта, при което родителите изискват от невръстните си деца грижа и защита”.

Брант Стийл и Карл Полък описват размяната на роли­те в книгата си „Съсипаното дете”, (Чикаго, Юнивърсити Прес, 1974, с.95). Те твърдят: „Тези родители очакват и изискват прекалено много от невръстните си деца. (прочети цялата статия…)

Категории: ДЕЦА И РОДИТЕЛИ, СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , | Все още няма коментари

ЗАЩО НЯКОИ РОДИТЕЛИ ПРЕВРЪЩАТ ДЕЦАТА СИ В СВОЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ?

December 14th, 2011

Отглеждането на „добри деца“ – отличници в училище, преуспяващи в обществото, способни спортисти и т.н. – за мнозина родители се е превърнало в символ на собственото им обществено положение. Те имат нужда да се гордеят с децата си; имат нужда децата им да се държат по начин, който ги прави да изглеждат като добри родители в очите на останалите. В определен смисъл много родители използват децата си, за да си създадат чувство за собствена стойност и самоуважение. (прочети цялата статия…)

Категории: ДЕЦА И РОДИТЕЛИ, СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , | Все още няма коментари

НЯКОИ ТАЙНИ НА ЩАСТЛИВИТЕ ДЕЦА

December 9th, 2011

Райна Жечева - психолог - гр.Варна. Един сайт за психология и личностно развитие RionaMorgan.comНа всички са ни известни витамините от А до К, от които децата имат нужда. Според някои слухове напоследък учените откриват нови „витамини“, чието редовно приемане е от също толкова голямо значение.

 Витамин М – от музика.

Добавяйте най-редовно музика и танци в атмосферата на вашето семейство. Ако децата са твърде малки, танцувайте с тях на ръце. Пейте в колата, събирайте любими мелодии… Можете да набавите някои прости музикални инструменти. (прочети цялата статия…)

Категории: ДЕЦА И РОДИТЕЛИ, СТАТИИ | ключови думи: , , , , , | Все още няма коментари

НЕЖНАТА ЛЮБОВ

March 5th, 2011

Обичате ли децата си? На пръв поглед, глупав въпрос. Кой родител не обича децата си?
А как обичате децата си? Научи ли ви някой на това?

Установено е, че хора, които не са получавали любов в детството, изпитват трудности в изразяването на чувства към малки бебета и деца, дори и когато се касае за техните собствени. Да обичаш и да показваш любовта си са две различни неща. (прочети цялата статия…)

Категории: ДЕЦА И РОДИТЕЛИ, СТАТИИ | ключови думи: , , | Все още няма коментари