НЯКОИ ТАЙНИ НА ЩАСТЛИВИТЕ ДЕЦА

December 9th, 2011

Райна Жечева - психолог - гр.Варна. Един сайт за психология и личностно развитие RionaMorgan.comНа всички са ни известни витамините от А до К, от които децата имат нужда. Според някои слухове напоследък учените откриват нови „витамини“, чието редовно приемане е от също толкова голямо значение.

 Витамин М – от музика.

Добавяйте най-редовно музика и танци в атмосферата на вашето семейство. Ако децата са твърде малки, танцувайте с тях на ръце. Пейте в колата, събирайте любими мелодии… Можете да набавите някои прости музикални инструменти.

 Витамин П – от поезия.

Учете децата си на простички стихове и песни от най-малки. Пускайте им записи с приказки и поезия, за да се наслаждават на гласовете. Някои от тях оказват магическо въздействие върху децата.

Витамин Пр – от природа.

Дайте възможност на децата да усетят вкуса на лишената от човешко присъствие околна среда. За съвсем малките и задният двор е достатъчен – там има насекоми, пълзящи твари, храсти, птици и др. Водете децата в гората или на морския бряг. Наблюдавайте залеза. Прекарвайте повече време на открито.

Витамин Ш – от шеги и хумор.

Намира се навсякъде. Преминава от възрастните към децата и обратно. Не е типичен за работна среда, но може да се вкара незабелязано и там. Разгражда се при носене на часовник.

Витамин Н – от надежда.

Вложете усилия в нещо оптимистично – закрила на околната среда, дивия живот,  дружества, къмпинги, разходки на открито и др. Въздържайте се от мрачни прокоби, особено в присъствието на тийнейджъри.

Много често, заобиколени от компютърни игри, наблъскани в големи градове с множество бутафорни развлечения, децата свикват с мисълта, че удоволствието непременно се купува. Наша е отговорността да им покажем една различна действителност.

Източник: Още тайни на щастливите деца – Стив и Шарън Бидълф

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: ДЕЦА И РОДИТЕЛИ, СТАТИИ | ключови думи: , , , , ,

Напиши коментар