ОВЛАДЕЙТЕ ЕМОЦИИТЕ СИ В ШЕСТ СТЪПКИ

April 4th, 2020

emotion

Искаш ли да се освободиш от негативни нагласи, вредни навици и потискащи емоции? Страх, гняв, завист, травматични преживявания, досадни привички – преяждане, тютюнопушене… Можеш да се справиш с това още сега!

“Шест стъпковият рефрейминг” на Джон Гриндер, е мощна и универсална техника с доказано действие, която ще ти помогне да премахнеш всички вредни навици и да управляваш емоциите си. 

Що е то “Шест стъпков рефрейминг”?

Представи си, че искаш да стигнеш от точка А до точка Б. Начинът, който ти идва наум, за да го направиш е да подкараш единствения автомобил, който имаш и който е на повече от 15 години. Разстоянието между двете точки е дълго и колкото повече мислиш, толкова повече разбираш, че пътуването ти ще е бавно, трудно и евентуално ще ти създаде повече неудобства и проблеми отколкото полза.

Споделяш опасенията си с неколцина приятели и от тях разбираш, че съществуват по-лесни и безопасни начини да стигнеш от точка А до точка Б, които досега са ти били неизвестни. Например има влакове, както и редовни полети до дестинацията, до която искаш да стигнеш, за които не си знаел…

Докато се чудиш как сам не си се сетил за тези по-лесни варианти, разбираш че понякога всички ние се придържаме към рамката на старото и познато поведение, защото това ни е носило полза в миналото. Идва момент, обаче, в който е нужно да „излезем от кутията“ и да интегрираме в себе си нови идеи и поведения, които да ни дадат яснота и гъвкавост, както и  способност за справяне с нови за нас ситуации, емоции и преживявания. А това не винаги е толкова просто начинание.

В този смисъл техниката: “Шест стъпков рефрейминг”, дава възможност за бърза и лесна промяна на нашите стари и неефективни поведенчески модели и замяната им с нови.

И ако имаш съмнения, че тази методика е нещо дълго и сложно, то скоро ще разбереш, че техниката е изключително проста и гъвкава и чрез нея можеш да се освободиш от нежелано поведение, вредни навици, психосоматични проблеми, да разбереш и овладееш силни емоции като страх, ревност, завист,  и т.н.  за изключително кратко време.

Всеизвестен факт е, че волевите усилия водят до постигане на резултати в голяма част от случаите, но често процесът е дълъг и труден, а резултатите временни. Защо се получава така?

Всички наши вредни привички и недостатъци, всичко което не харесваме в себе си (включително емоции – страх, ревност, гняв, деструктивни навици и т.н.) и от което искаме да се освободим, е там с определена причина (независимо дали го осъзнаваме или не) и ни носи някаква “полза”, дава ни нещо… Въпросът е да разберем какво ни носи, каква е ползата за нас? И ако премахнем в себе си това, което толкова не желаем, то тогава от къде ще получим “нещото”, което това от което сме се освободили ни дава в момента?

Истината е, че шест стъпковият рефрейминг е техника, чрез която се избавяш от нежеланото поведение, навици и негативни емоции, не посредством усилие на волята.

Сигурно вече разбираш, че целта е не толкова да се освободиш, да премахнеш, онова което ти създава дискомфорт, защото то ти носи и ползи, а по-скоро да го замениш с друг, по-гъвкав, по-конструктивен начин за справяне. Шест стъпковият рефрейминг е ефективен именно, защото помага да се замени т.нар. „недостатък“ с ново и по-продуктивно поведение. Този метод залага предимно на фокуса върху несъзнаваното и на предположението, че с помощта на достъп до подсъзнанието, ние можем да генерираме промени във вече изградените модели в личността и да ги трансформираме в по-ефективни.

Техниката шест стъпков рефрейминг е изключително работеща, не изисква много време и усилия и може да се прилага както като част от терапевтичния процес, така и самостоятелно, като е препоръчително поне първият път, процесът по преминаване през шестте стъпки да бъде воден от опитен специалист, запознат с техниката.

Като начало, всичко, което ти е необходимо, за да започнеш, е първо да отделиш време (минимум 20-25мин.), на сигурно и спокойно за теб място, да се отпуснеш, да успокоиш мислите и да изпълниш последователно следните шест стъпки:

1. Отпусни тялото и се съсредоточи върху дишането. Можеш да направиш 10 дълбоки вдишвания и издишвания. Освободи ума от мислите… Всеки има свои мисли, мислите си имат свои пътища… Оставяш ги да си текат… Целта на отпускането, е да влезеш в състояние на лек транс, защото това е начинът да получиш достъп до несъзнаваното. Колкото повече успееш да се отпуснеш, толкова по-добър ще е резултатът от техниката.

2. След като почувстваш тялото достатъчно отпуснато и релаксирано, съсредоточи фокуса си върху онова, което ти създава дискомфорт. Може да е вреден навик – преяждане, пушене, физически симптом или емоция – страх, гняв, тъга и др.

3. Сега, след като определиш кое е онова, от което искаш да се освободиш, установи контакт с тялото си и разбери къде и как го чувстваш…

В коя част от тялото го усещаш?

Колко силно и интензивно е усещането?

Можеш ли да му придадеш форма, цвят, мирис?

Например: Попитай себе си – Къде най-силно усещам страха (или тревогата, гнева, вредния навик) в тялото си?

В коя част?

Колко интензивно го усещам?

Как го усещам? Има ли усещане за втрисане, тръпки, тежест, горещи точки?…

Ако трябва да обясня или нарисувам, как изглежда това усещане? Може ли да приеме определен образ, форма, очертания, човешка фигура?…

Има ли свой, собствен глас? Какво ми казва този глас?

Установи връзка с тази част от тялото, където усещането е най-силно и й благодари мислено, защото тя иска да ти помогне и да ти разкрие нещо.

Попитай тялото си: Готово ли е да работи с това, от което искаш да се освободиш?

4. След като си установил/а връзка с тази част от тялото, където най-силно се проявява усещането, попитай тази част, задай й въпроса: Каква е ползата, каква е позитивната цел, която преследваш  чрез това усещане (например страх, или вреден навик, или физически проблем…)? Защо ми е този „недостатък“, какъв е неговият плюс, с какво ми е ценен? Отговорите ще се появят в теб под формата на картина, или цвят, изречение, мисъл, глас… Позволи им да се проявят, допусни ги, докато държиш умът свободен от мисли, определения, разсъждения.

След като разбереш каква е ролята на „това, което ти пречи“, обърни се отново към тази част от тялото, където се появява усещането и я попитай: А има ли друг начин, който е по-добре работещ, по-безболезнен и позитивен и би ли заменила това, което е в момента – страх, ревност, вреден навик… с нещо по-приятно и конструктивно?

5. Когато тялото откликне и се съгласи, обърни се към „творческата част в себе си“ (Някои наричат тази част от себе си – въображение, интуиция, подсъзнание… Не знам как е за теб…)  Ще усетиш тази „творческа част“, отново в определена част от тялото. Фокусирай се върху тази част от тялото и я помоли да ти предложи алтернатива, нов начин, по който да се осъществи позитивното намерение (полза), без да ти е нужен досегашният начин (вреден навик, негативна емоция, соматика в тялото и т.н.). Новият и по-полезен начин, ще замени това, което ти пречи. Например: Ако пушенето ти помага да се успокоиш от напрежението, коя е другата алтернатива, какво друго, което ще замени пушенето, ще ти помогне да се успокоиш?

Творческата част в теб, винаги знае решението и когато я попиташ, то ще се появи под формата на картина, цвят, форма, мисъл, глас, дума…

6. Когато получиш от „творческата си част“ алтернативата, новият и по-полезен начин, който ще замени това, което ти пречи, обърни се отново към частта в тялото, където съдържа онова, от което искаш да се освободиш и я попитай: Съгласна ли си да осъществиш позитивното намерение, за което използваш страха, ревността, гнева, вредния навик и т.н., с този нов начин?…. (тук назови алтернативата, която творческата част в теб ти е посочила).

След като преминеш през шестте стъпки, ще се почувстваш готов/а на практика, да замениш стария, неработещ, непродуктивен начин с нов по-приятен и продуктивен. Ще получиш яснота защо даден навик, емоция, чувство са в теб, ще ги осъзнаеш, приемеш и разбереш.

Възможно е при преминаването през стъпките и работа с конкретна емоция, да се докоснеш до по-дълбоки пластове на несъзнаваното, което да те разтърси и/или дори да те накара да „заседнеш“ в емоциите на преживяното. Ако това ти се случи, то по добре прекрати изпълняването на техниката там, докъдето си стигнал и го отложи за по-късен етап, когато ще можеш да опиташ отначало или се обърни към специалист, запознат с техниката, който ще ти помогне да преминеш през процеса в подкрепяща и безопасна среда.

Необходимо е постоянно да помниш, че езикът на подсъзнанието не е логичен, аналитичен и не борави с формулировки. Подсъзнанието работи с въображение, картини, образи… Ето защо успехът при работа с тази техника, зависи най-вече от „укротяването на ума“ и фокусиране върху тялото и усещанията, които се пораждат в него.

Ако този материал ти е харесал, може да ти е интересно и Това >>>

Готови ли сте да започнете да гледате на себе си като на човек, способен да въздейства върху своята реалност в посоката, в която желае?

Ако сте от хората, на които:

  • им е омръзнало да живеят в постоянен стрес, напрежение, недоволство и отсъствие на енергия
  • искате да възприемате трудните моменти без излишни борба, страдание и болка
  • искате да се радвате на живота

тази аудио хипноза ще Ви помогне за успешно справяне с проблема.

cd_hipnoza (3)Какво Е и какво НЕ Е Хипнозата, както и какви са ПОЛЗИТЕ от нея, можете да разберете повече ТУК >>> ХИПНОЗА И ХИПНОТЕРАПИЯ

Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар