ЕМОЦИИ ИЛИ ЕМОЦИОНАЛНА ДРАМА

April 21st, 2015

emotiondrama

Вие притежавате и изразявате силата си, когато имате смелостта да усетите уязвимостта на сърцето си. Сърдечният ви център е входът към емоциите, които съдържат неподозирана от много хора сила. Те не са знак за слабост или липса на духовна дисциплина, както може би са ви накарали да вярвате.

Израстването не означава да бъдеш сдържан, нито да се опитваш винаги да си позитивен. Идеята, че да си емоционален не е знак на сила е парадоксална. Всъщност вашите чувства и емоции наистина управляват по-голямата част от живота ви, без значение дали го признавате или не.

Емоцията е това, което вдъхновява човек да гладува 60 дни в знак на протест. Емоцията ни кара да се женим, да се развеждаме, да проспим половината ден или да скочим от леглото, готови да променим света. Тогава ако приемем, че емоцията създава действие, то трябва да се научим как да накараме емоциите да работят за нас, а не срещу нас.

Емоциите са нещо хубаво. Те ни помагат да различим това какво наистина ни прави щастливи и удовлетворени, от онова, което си мислим, че би трябвало да бъдем, да правим или да имаме. Емоциите ни помагат да освободим блокажите и да лекуваме телата си. Емоциите са естествена част от човешкото същество. Нормално е да изпитаме скръб, обида, щастие, блаженство. Това, което създава проблем е нежеланието да ги изпитваме.

Да се вкопчим за дадена емоция в момента, в който тя иска да премине през нас, също ни създава беди. Точно това води до емоционална драма. Представете си вашия диапазон от емоции като поток от чувства, които преминават през вас от ляво на дясно. Представете си, че можете да ги видите пред тялото си. Някои емоции са неприятни, други са неутрални, трети – болезнени, а четвърти – радостни. Ако позволя на този поток да си тече, аз не засядам в емоционална драма. Мога просто да бъда свидетел на емоциите си и да ги почувствам, докато преминават през мен. Но когато се протегна и сграбча емоцията от страх, чувство за справедливост или безпокойство, че винаги ще се чувствам по този начин, аз засядам в самата емоция и така не се чувствам добре.

Да наблюдавате една емоция означава да я гледате отстрани и да й изпращате любов и присъствие, все едно това не сте вие. Да почувствате една емоция, означава да си позволите да усетите болка, радост и облекчение чрез тялото си.

Време е да научим как да виждаме и чувстваме уязвимостта на сърцето си, за да израснем и да не се поддаваме на емоционалната драма. Следващият път, когато почувствате болезнена емоция ще бъде решаващ момент за вас. Можете да позволите на емоцията да протече през вас, докато я наблюдавате и я изпитате изцяло, или, напротив, да се вкопчите в нея и да я проектирате в бъдещето или миналото. Какво избирате?

В момента, в който свалите невидимата си броня и се отворите да получавате повече и да изпитате уязвимостта и силата на сърцето си, животът ви ще потече в желаната посока. Тогава няма да е нужно да се напрягате толкова много, за да накарате нещата да се случат, защото ще ги привличате към себе си по-лесно.

~Из “Силата да си жена” – Рейчъл Дж. Грувър

Ако този текст ти харесва, отдели минутка и го сподели  с твоите приятели, за да бъде полезен и на тях. Благодаря ти!

Как още мога да ти бъда полезна? Разбери повече >>>

 

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар