ЗАЩО ПОВЕЧЕТО ХОРА СЕ ОБРЪЩАТ КЪМ ПСИХОЛОГ?

May 7th, 2020

Copy of Automotive (2)От какво реално се нуждаят повечето хора? Не всеки осъзнава ясно собствените си потребности, но болшинството от хората се стремят основно, към спокойствие и сигурност, радост от живота, удоволствието да бъдеш жив и да приемаш трудностите без страдание, стрес и борба.

Някои търсят спокойствието и сигурността във вещи, придобивки, постижения и материални неща, надявайки се да намерят вълшебното хапче или магически метод за справяне със своите трудности. Нуждаят се да променят външните условия, за които се придържат.

Други са съсредоточени върху това да се освободят от мислите и чувствата, които преживяват ежедневно. Това могат да бъдат страхове, тревога, безпокойство за себе си и другите, вътрешни конфликти, мании, натрапчивости и др.

Животът в постоянна борба и стрес, напрежението, недоволството, отстъствието на енергия и радост от живота, подтиква повечето към търсене, което рядко е съзнателно, но подсъзнателно са принудени да търсят път, решение и изход от положението.

И въпреки огромното количество информация в мрежата и книгите, “търсещите” често се губят в цялата тази информационна бездна, която не само, че не дава търсените отговори, а напротив, още повече затрупва ума с различни концепции и теории, които често си и противоречат и провокират объркване. Объркването от своя страна, още повече принуждава човек да търси на погрешното място, в свете на фантазиите, отчаянието и болката.

Повечето опитват да избягат от реалността в свят на илюзии. В това им помагат компютрите, хазартът, алкохолът, наркотиците, порното и всякакъв друг вид зависимости. Така се опитват да облекчат стреса, като получават бързо и лесно удоволствие, което бързо свършва и се появяват празнота и депресия.

Някои намират временно облекчение в духовни практики, психологическо обучение, четене на книги и придобиване на нови навици и вярвания.

Проучвания показват, че 80% от хората се хващат за всякакви видове нова информация, в търсенето на лесни пътища и бърза промяна в живота. Дългата, болезнена и тежка работа над себе си е последното, което желаят и първото, което искат да избегнат. Такива хора са доверчиви и търсят готови рецепти и техники, които да свършат всичко вместо тях. Нуждаят се да се опрат на авторитет или специалист в дадена област, а често и да следват специфични учения или гуру.

За ползите от психологичната подкрепа и терапевтична работа може да бъде казано много, но що се отнася до причините, които подтикват повечето хора да се обърнат към специалист за разрешаване на трудности и проблеми, то това зависи най-вече от личността, очакванията и потенциала на самия човек.

В  повечето случаи хората, търсещи услугите на психолог могат да бъдат разделени условно в няколко групи:

  • Хора, които имат желание да променят Себе си – такива хора са готови да инвестират време, енергия и средства, за своето личностно развитие и усъвършенстване. Те нямат нищо против усилената работа върху себе си, готови са да приемат предстоящите нови открития и промени в живота си без страх и колебания. Напълно способни са да поемат отговорност за досегашните си действия и проявят упоритост в  задачата да променят себе си към по-добро.
  • Хора, които имат желание да променят Другите – при тях преобладава вярването, че не те, а в повечето случаи другите  са виновни за неприятностите им. Такива хора идват с основния въпрос: “Как да накарам мъжа си/ сестра си/ майка си/ брат си и т.н. да променят неприемливото си поведение?” За тях откритието, че можем да променяме единствено себе си и отношението си към хора и ситуации и сме напълно неспособни да променим другите по наше усмотрение и желание, се явява основа за по-нататъшната ни работа. Доколко хората от този тип ще успеят да променят ситуациите и отношенията в живота си, които са причина за негативни преживявания и дискомфорт, зависи предимно от тяхната гъвкавост и способността да се научат на първо място да приемат другите такива, каквито са, без осъждане. Да осъзнаят, че единствено от собствената ни личност зависи благополучието или напротив провалите в живота ни.
  • Хора, които имат очакване, че ще получат “готови рецепти” – те търсят съвети, които бързо, безболезнено и без съществени усилия ще променят живота им като с магическа пръчка. Такива хора често идеализират психолога и считат, че той има универсални отговори, касаещи всички житейски трудности, след което грубо събарят пиедестала върху, който са го издигнали, осъждайки некомпетентността му за справяне с такъв вид ситуации. Истината е, че хора, които търсят “готови рецепти”, не са готови или способни да поемат отговорност. Те предпочитат по-лесния /на пръв поглед/ начин, да прехвърлят тази отговорност върху другите и не осъзнават, че можеш да изградиш собствена философия на базата на наличните информация и знания и чрез тях да живееш собствения си живот по автентичен начин.
  • Последната, доста интересна група хора, са тези, които търсят помощта на психолога, за да докажат на  другите и себе си, че няма начин да им бъде помогнато. Като правило, тази категория хора  често се обръщат към психолог чрез посредник – роднина, родител, съпруг, съпруга и т.н.  По изключение може да потърси консултация и сам. Истината е, че човек, който е убеден в неизлечимостта на проблемите си не е достатъчно мотивиран, за да постигне положителни резултати или така жадуваната промяна.

Разбира се деленето в тези 4 групи е условно и има изключения и специфични случаи, които трябва да се погледнат с нужното внимание.

Ако сте от хората, които вече осъзнават, че работата с психолог помага и  имате желание  да получите максимална полза за себе си от този процес,  необходимо е  на първо място това желание да е провокирано от вас самите.

Сигурна съм, че като всеки разумен човек разбирате факта, че психологът не е вълшебник, а човек като вас с определено количество натрупани знания и опит, който може да ви окаже помощ, но не и да разреши проблемите ви вместо вас. Ако имате реалистични цели и очаквания, сте на правилния път.

Психологът може да ви бъде невероятно полезен, ако имате нужното търпение и мотивация, за да извървите пътя към собственото си освобождаване.

Никой няма да ви обещае, че ще е лесно. Възможно е терапевтичната работа да изисква от вас пълно отдаване, разбиране (на себе си), време, енергия, а не рядко и готовност за преодоляване на болка и дискомфорт, които неминуемо съпътстват всяка промяна. Изберете ли, обаче да приемете предизвикателството за собственото си развитие и успех, устоите ли на трудностите съпътстващи всеки терапевтичен процес, плодовете, които ще получите накрая ще са екзотични и сладки.

Само 5% от хората са готови за истинска работа върху себе си, осъзнават и знаят какво търсят, открити са за нови преживявания и опит и интегрират новопридобитата информация в единна система.

Пожелавам ви успех по пътя към намирането на себе си.

Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако тази статия Ви харесва, споделете я, за да достигне до повече хора и да бъде полезна и на тях.

Защо да ми се доверите и как още мога да бъда полезна?

>>>Разберете повече Тук >>>

Тук съм, за да се погрижа за Вашата болка!

Ще Ви помогна, да си помогнете.


za_men

 

 

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , ,

Напиши коментар