КРЪГ ОТ ЕМОЦИИ – ОТКРИЙ ЛЕЧЕБНОТО ДЕЙСТВИЕ НА МАНДАЛИТЕ

April 1st, 2020

Copy of Copy of Automotive (19)

Знаете ли какво означава думата “мандала”? Може би някои от Вас са запознати. А известно ли Ви е, че мандалите могат да окажат лечебно действие върху духа и тялото?

На санскрит „мандала“ означава „кръг“ в най-простия смисъл на думата. В сферата на религиозните практики и в психологията, терминът обозначава кръгови образи, които могат да бъдат нарисувани, очертани, апликирани или танцувани.

Като психологически явления мандалите се появяват спонтанно в сънища по време на състояние на конфликт или в случаи на шизофрения. По правило мандалите се появяват при условия на психологическо разстройство, дезориентация или дисоцииране.

По думите на Юнг (1972, с.3):

строгият модел, наложен от кръгов образ, компенсира разстройството и объркването на психиката – по-точно, това се случва чрез конструирането около една централна точка, с която всичко останало се свързва, или чрез концентрично подреждане на разстроеното разнообразие от противоречиви и несъвместими елементи.

Това със сигурност е опит за самолечение. Всяка мандала използва почти неограничено разнообразие от мотиви и символични знаци, от които ясно проличават или стремежът на мандалите да изобразят тоталността на личността, която ги е създала, с нейните вътрешни и външни преживявания от света, или се превръщат в основна отправна точка.

Мандалите често представляват смел опит да се съчетаят несъвместими противоположности и да се намери сборна точка между привидно крайни разделения.

Рисуването на мандали е доказало ефективността си за прозрения и дълбинни, автентични преживявания. И ако и Вие искате да използвате магическата сила на мандалата Ви предлагам едно лесно упражнение с терапевтичен ефект, което може да Ви помогне да се заредите с творческа сила, да откриете вдъхновение, да отключите скрити познания или просто да се почувствате добре – пречистени и заредени:

Какви материали ще са Ви необходими? – Хартия за рисуване, цветни моливи, пастели

Как протича процеса на създаване на Вашата мандала? – Очертайте кръг. Започнете да изпълвате кръга с цветове, започвайки от центъра и придвижвайки се към периферията на кръга.

Цели се центриране, фокусиране и изразяване на чувствата посредством мотиви, цветове и образи.

Опитайте да нарисувате своя емоция като използвате цвят и мотиви във вътрешността на кръга. Създайте обкръжение около кръга. Пример за обкръжение може да е рисунка около мандалата, подобна на парк, която представлява мир и хармония или буря, която символизира гняв.

Цветовете, които влагате в своя “кръг от емоции”, изберете според вътрешното си усещане… Все пак всеки цвят има своя символика, например:

  • Червено – сила, енергия, удоволствие, страст
  • Розово – нежна любов, невинност, интуиция, женственост
  • Оранжево – трансформация, самосъзнание, креативност
  • Жълто – смях, щастие, мъдрост, воля
  • Зелено – лечение на физическото тяло, повишаване на психичната сила, любов и грижа за природата и животните
  • Синьо – емоционално лечение, медитация, постигане на вътрешен мир
  • Лилаво – душевност, екстрасензорика, променено състояние на съзнанието
  • Бяло – чистота, празнота /тишината, от която се поражда всичко/, духовна концентрация
  • Черно – магия, мистерия, индивидуалност, способност да се погледне на живота и проблемите в дълбочина

Докато правите упражнението ще разберете, че процесът на рисуване и боравене с цветове и форма има релаксиращо и успокояващо действие. За още по-добър резултат Ви предлагам да изключите ума и да оставите на интуитивния процес да Ви води.

Отпуснете се, докато в същото време останете фокусирани върху емоциите и чувствата си. Колкото по-дълбоко успеете да влезете в тези емоции, колкото по-свободно и безпристрастно опитате да ги пренесете в цвета и формата на мандалата, толкова по-релаксирани и по-леки ще се почувствате.

При всеки човек този процес протича различно, но ако позволите на вътрешния глас да Ви води, ще се учудите как това простичко упражнение ще Ви даде повече осъзнатост и едно ново преживяване на интуитивно ниво.

~ Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Готови ли сте да започнете да гледате на себе си като на човек, способен да въздейства върху своята реалност в посоката, в която желае?

Ако сте от хората, на които:

  • им е омръзнало да живеят в постоянен стрес, напрежение, недоволство и отсъствие на енергия
  • искате да възприемате трудните моменти без излишни борба, страдание и болка
  • искате да се радвате на живота

тази аудио хипноза ще Ви помогне за успешно справяне с проблема.

cd_hipnoza (3)

Какво Е и какво НЕ Е Хипнозата, както и какви са ПОЛЗИТЕ от нея, можете да разберете повече ТУК >>> ХИПНОЗА И ХИПНОТЕРАПИЯ

Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

 

 

 

 

 

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: АРТ ТЕРАПИЯ, СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар