ОСВОБОДЕТЕ СЕ ОТ СТРАХА! ФОРМУЛА ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ТРЕВОГАТА

March 16th, 2020

fearПознавате ли страховете си? Естеството им, тяхната дълбочина… Обстоятелствата, които ги отключват и изострят?

А има и такива хора, които споделят: „Аз не се страхувам от нищо“. И дори се гордеят с липсата на страх…

Истината е, че човек,който казва че не се страхува, потиска страха. Такъв човек позволява на тревогата да го превземе бавно и незабелязано поради простата причина, че я отрича, че не я  познава.

В наши дни, страхът, който е част от инстинктивната ни природа, често е причина за много от грешките, които правим. Състоянието на страх е резултат от опитите на емоционалната ни природа да се справи с някаква заплаха. Вероятно знаете, че това състояние е свързано с автоматичните реакции – борба или бягство. Всеки път, когато започнем да бягаме или да се борим ние ставаме почти безпомощни пред силата на страха, който ни ръководи.

Божествената природа на нашата душа е точно обратното на тревогата или страха. Тя е съзидателна, положителна и мъдра. Тогава следва да си зададем въпроса: Какво избирам да се прояви в моя живот – Съзидателност или Страх?

Разбира се, страхът често се промъква в живота ни съвсем незабелязано. Причината е нашата несъзнателност за него, непознаването на дълбоката ни вътрешна същност, отричането и натикването на страха в тъмното на нашата сянка.

Какво е решението?

Има една лесна формула за овладяване на страховете.

За да овладеете страха, на първо място трябва да го познавате. Страхът се преодолява със знание, опознаване и разбиране. Отричането и потискането няма да ви помогне.

Както казва Уейн Дайър: „ Когато изтискате един портокал, получавате сок, защото това има в него. Същият принцип е верен и за вас. Когато някой ви притисне – подложи ви на натиск – излиза онова, което е вътре. Ако не ви харесва какво има във вас, можете да го промените, като промените мислите си“.

Осветете с разбиране всяка ситуация и няма да е нужно да се борите със страховете си.

А сега ви предлагам една лесна техника за работа със страховете:

Като начало, вземете си малък, джобен тефтер и го носете със себе си. Обещайте си, че ще бъдете особено чувствителни и възприемчиви към всяко чувство на безпокойство, което опита да ви завладее. В таки моменти, опитайте не да изгоните тревогата, а да опишете в тефтера какво чувствате.

Назоваването на страха и обличането му във форма е първата стъпка към неговото овладяване. Старайте се да записвате дори най- дребните неща, които ви притесняват.

Предлагам ви списък от категории, където често страхът се проявява. Списък, който ще ви помогне лесно да идентифицирате собствените си страхове:

- Страх от неизвестното – обикновено  го съпътстват страх от смъртта, страх от Божие наказание, страх от негативни бъдещи случвания, страх от липса на контрол върху живота ни.

- Страх от провал – често води до тревоги за способността ни за справяне в работата и семейството, критичност към другите и себе си, отбранително поведение, несигурност при предприемане и реализиране на цели и действия

- Страх от телесни увреждания и болести – проявява се често в страх от катастрофи, страх от бактерии, болести и болка, страх от затворени пространства и височини

- Страх от липса на одобрение – води до страх от това, че ще ни се присмеят, срамежливост, колебливост при огласяване на собствени идеи, страх от публични изказвания, лесно притеснение

- Страх от липса на любов – проявява се често в ревност и собственическо чувство, чувството че не си обичан, чувство за отхвърленост, комплекс за малоценност и неувереност, чувството че не си потребен.

- Специфични лични страхове – такива са: страх, че няма да бъдем разбрани, страх от емоционално нараняване, от сексуална неадекватност. Страх, че точно определен човек ще ни унищожи. Страх от насекоми и др.

Определете си минимум една седмица, през която да попълвате личния си списък и ще получите яснота за основните видове страхове, които ви измъчват. Необходимо е да бъдете изключително наблюдателни, целенасочени и честни със себе си.

След като сте описали страховете си и имате своя списък, започнете да задавате въпроси. Въпроси от типа: Къде е коренът на този страх? Кога за пръв път се е появил? Кои са пусковите механизми, които задействат страха? и др., ще ви позволят да получите внушение или чувство от дълбоките пластове на своя ум. Запишете го.

Докато работите всекидневно със своя списък, ще усетите как знанието и разбирането ви нарастват с всяка изминала минута. Знанието и опитът са велика противоотрова за страха, безпокойството и тревожността.

Бъдете упорити! Колкото повече и по-дълбоко се вглеждате в себе си, толкова по-уверени ставате и постигате контрол върху емоциите, мислите, действията си и живота, във всичките му проявления.

Готови ли сте да започнете да гледате на себе си като на човек, способен да въздейства върху своята реалност в посоката, в която желае?

Ако сте от хората, на които:

  • им е омръзнало да живеят в постоянен стрес, напрежение, недоволство и отсъствие на енергия
  • искате да възприемате трудните моменти без излишни борба, страдание и болка
  • искате да се радвате на живота

тази аудио хипноза ще Ви помогне за успешно справяне с проблема.

cd_hipnoza (3)Какво Е и какво НЕ Е Хипнозата, както и какви са ПОЛЗИТЕ от нея, можете да разберете повече ТУК >>> ХИПНОЗА И ХИПНОТЕРАПИЯ

Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

 

 

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , ,

Напиши коментар