НЯКОЛКО СТЪПКИ КЪМ САМОУВЕРЕНОСТ

January 3rd, 2012

Увереността в себе си се основава на самоуважението, на вярата в собствените способности. Тя се изгражда още в ранно детство, изразява се в себедоказване при общуването и контактите с околните и продължава да се утвърждава през целия живот. От качеството на връзката, която сме установили с хората в нашето обкръжение, зависи степента на собственото ни самоутвърждаване и самоувереност.

Самоуважението е общата ни лична оценка на това колко струваме. Без самоувереност не сме в състояние да постигнем много.

Понякога временните неуспехи могат да станат причина за натрупване на страх, който от своя страна води до отказ от действие. Ако не разберем, че онова, което ние приемаме за провал е всъщност временна пречка, която ни тласка да вървим напред, се обричаме на безсилие и предъвкване на едни и същи проблеми.

За да развием своята самоувереност е необходимо да извлечем поука от преживените изпитания. Можем да поправим грешките си, да придобием способността да се справяме чрез действие и да вървим напред.

Самоувереният човек знае, че съдбата му не е предначертана, а до голяма степен зависи от решенията, които взема.

Самоувереността не изключва факта, че можем да сме уязвими или да се съмняваме в себе си. Тя ни помага да имаме смелостта да действаме, за да превърнем своите слабости в опорни точки.

Как можем да повишим увереността в собствените сили?

1. На първо място култивирането на добро мнение за себе си изисква усилие да накараме вътрешния си критик да замълчи.

За да се противопоставим на отровния глас, проявяващ се в мисли и фрази отправени срещу нас, е нужно първо да осъзнаем, че съществува. Много хора се подхранват с вътрешни речи още от детството.  Време е да разберем, че повечето от трудностите ни са свързани с мисли и вярвания, които е нужно да променим.

Някои ограничаващи вярвания от типа на: „Никога няма да се променя“, „Нищо не върша както трябва“, „Ще се проваля“, „Аз съм никой“ и т.н. ни блокират по пътя на нашите цели. Открийте тези мисли, наблюдавайте ги отстрани, все едно не са ваши и помислете какъв съвет бихте дали на човек, който мисли по този начин и този човек не сте вие.

Всеки път, когато чуете или уловите негативна мисъл в главата си, която ви блокира, си спомнете за нещо позитивно, което ви се е случило през деня. Правете си комплименти. Припомняйте си приятни изказвания на другите по ваш адрес. Напишете на един лист всички добродетели, които притежавате и си ги препрочитайте ежедневно. Отбележете най-големите си постижения и областите в които сте успешни. Често се връщайте към тях.

2. Опознайте се по-добре и променете отношението към себе си

Има хора, които имат различен поглед и високи изисквания спрямо другите и себе си. Изискват винаги най-доброто, понякога опитват да постигнат невъзможни неща и буквално се малтретират.

Бъдете снизходителни и доброжелателни към себе си. Осъзнайте, отбележете или напишете всички „трябва, не трябва, налага се да… и т.н.“ Може би ще осъзнаете, че се отнасяте твърде сурово към себе си.

Поглезете се. Приемете комплиментите отправени към вас. Погрижете се за себе си, като за близък до сърцето ви човек.

3. Погледнете на себе си в по-добра светлина.

Наблюдавайте хора с високо самочувствие. Те стоят изправени, държат главата си високо вдигната, гледат другите в очите и се усмихват. Научете  това поведение.

Грижете се за външния си вид, за дрехите, за начина, по който изглеждате. Преоткрийте връзката със своето тяло. Обичайте себе си.

4. Действайте смело

Липсата на самоувереност може да ни направи колебливи при вземане на решения.

Действайте,  имайте смелостта да градите.

В началото започнете с малки стъпки. Определете си достъпни цели. Набележете си точно определени етапи и напредвайте стъпка по стъпка. Самонасърчавайте се да продължите. Давайте си малка награда всеки път, когато сте успели да осъществите поредния замисъл.

Действието е неотменна част при придобиване на самоувереност. Повтарянето на целенасочени действия създава у нас чувство за полезност и ни подтиква да продължаваме напред към осъществяване на целите ни.

5. Признайте и утвърдете нуждите и желанията си.

Осъзнайте своите желания и нужди. Степенувайте ги по трудност и започнете от тези, които ще задоволите най-лесно. Не се колебайте да помолите за помощ ако се налага.

Имайте смелостта да изразите своето мнение. Напълно съзнателно започнете да използвате изрази като: „мисля, че…“, „ по мое мнение…“, „аз смятам…“ и др. Те показват вашата позиция и ви насърчават и подтикват към действие.

Научете се да казвате „не“. Отказът помага да утвърдите и защитите личните си граници.

Ако някой опита да ви нарани, покажете му го. Изисквайте уважение.

Бъдете решителни. Изразявайте себе си. Така ще покажете, че съществувате.

6. Позволете си да грешите.

Вие имате право на грешки. Не може да знаете всичко. Проходили сте по този начин – препъвайки се, падайки и ставайки.

Не драматизирайте неуспеха. Превърнете грешките си в опит.

7. Въображението е всичко

Увереността в себе си се изгражда основно от вътрешната представа, която имаме за себе си от връзката, която имаме с нас самите.

Представяйте си, визуализирайте, говорете със себе си, използвайте позитивни утвърждения, медитирайте.

Успехът и начинът по който виждате себе си започват първо във въображението ви.

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , ,

Напиши коментар