КАК МОЖЕ ЕДИН ЧУВСТВИТЕЛЕН И ЖИВ ЧОВЕК ДА СЕ ЧУВСТВА ВИНАГИ СИГУРЕН?

September 2nd, 2013

Как може един чувствителен и жив човек да се чувства винаги сигурен? Поради самите условия на нашето съществуване, ние не можем да се чувстваме сигурни за нищо. Нашите мисли и прозрения в най-добрия случай са частични истини, примесени в голяма степен със заблуди, да не говорим за ненужното изопачаване на информацията за живота и обществото, на което сме изложени едва ли не от деня на своето раждане. Животът и здравето ни са подложени на въздействието на случайности, които са извън нашия контрол. Когато взимаме дадено решение, не можем да сме сигурни за резултата от него; всяко реешение предполага рискове или провал, а ако не ги предполага, значи не е решение в истинския смисъл на думата. Никога не можем да бъдем сигурни за изхода от собствените ни усилия. Резултатът зависи от много фактори, които надхвърлят нашата способност за упражняване на контрол. Както деликатният и жив човек не може да избегне чувството на тъга, така не може да избегне и чувството за несигурност. Задачата, която човек може и трябва да постави пред своята душа, е не да се чувства сигурен, а да бъде способен да изтърпи несигурността без паника и ненужен страх.

Животът, в неговите душевни и духовни аспекти, е по необходимост несигурен и небезопасен. Съществува сигурност само относно факта, че сме родени и че ще умрем. Свободният човек неизбежно е несигурен; мислещият човек неизбежно е неуверен.

~ Из “Душевно здравото общество” – Ерих Фром

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , ,

Напиши коментар