РОЛИТЕ “СПАСИТЕЛ-ЖЕРТВА” ИЛИ ЗА СЛАБИТЕ ЛИЧНИ ГРАНИЦИ

May 27th, 2015

zavisimost

Здравословните лични граници се изразяват главно в способността да поемаш отговорност за собствените си действия и емоции като Не носиш отговорност за действията и емоциите на другите.

Личните граници предполагат достатъчно високо ниво на самоуважение и ниско ниво на нужда от хората около теб.

Липсата на достатъчно сила и енергия в Аз-а, не добре оформения, слаб Аз, води до слаби граници. Слабите граници, от своя страна те принуждават да живееш чрез другите и живота на другите.

В този смисъл има два типа хора със слаби граници:

  • Хора, които поемат твърде голяма отговорност за емоциите и действията на другите.
  • Хора, които очакват другите да носят твърде голяма отговорност за собствените им емоции, респективно – действия.

Личности, които са несигурни и емоционално зависими имат отчайваща нужда от любов от другите. За да получат тази любов и привързаност, те жертват своята идентичност и разрушават границите си.

Когато твърде много се грижиш и поемаш отговорност за другите се поставяш в ролята на спасител. Така имаш илюзорната представа, изразяваща се в убеждението че: “Другите имат нужда от мен, следователно аз съм значим човек!“ А щом някой се нуждае от теб, следователно това е израз на любов.

Обратно – ако непрекъснато се поставяш в ролята на жертва и обвиняваш другите за начина по който се чувстваш, имаш очакването, че все някога, някой ще дойде и ще те спаси. Така ще получиш доказателство за любовта, от която се нуждаеш.

Жертвата и спасителят се намират в наркотична зависимост един от друг. Те подминават силни и уверени личности, поради това, че солидните лични граници на уверения партньор не провокират рехавите граници на несигурния. Сигурният партньор се струва на несигурния – скучен, безинтересен, „няма химия“…

Личността със силни граници не се страхува от  гневни изблици, от спорове или от това да бъде наранен. Човекът със слаби граници се ужасява от тези неща.

Изграждането на здравословни граници включва на първо място работа върху осъзнаване на проблема, водещ до липса на граници, в дълбочина. Разкриване на личната история, на дълбоките и неизлекувани травми от детството, както и преминаването през определени етапи на възстановяване включващи:

- изграждане на ново възприятие за себе си

- преглед и анализ на границите, които са били нарушени

- граници за вербално и физическо насилие

- преустановяване на превръщането в жертва /или спасител/ – назависимо кой е прав

- незабавно преустановяване на индивидуалните натрапчиви импулси

- освобождаване от нездравословни отношения и зависимости

- нови преживявания и изграждане на независимост

Процесът по изграждане на здравословни граници изисква осъзнаване, разбиране, време и енергия за справяне. При всички положения е необходимо условие за балансиран живот и удовлетворяващи отношения. Защото няма авторитет без граници!….

Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако този текст ти харесва, отдели минутка и го сподели  с твоите приятели, за да бъде полезен и на тях. Благодаря ти!

Как още мога да ти бъда полезна? Разбери повече >>>

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар