ИНТУИЦИЯТА – ПОГЛЕД НАВЪТРЕ

March 31st, 2015

intuition

Интуиция (от лат.  Intueri – взиране, поглед навътре) – често се използва като инструмент, средство, което дава разбиране за дeйствителността на ниво подсъзнание, без използване на логически разсъждения.

Интуицията е способността да избереш най-благоприятната линия на действие и развитие без да е налице аналитичен, мисловен процес върху ситуацията (реалността).

За важността и значимостта й, както и за необходимостта от целенасоченото й използване са говорели още велики умове като Платон, Тома Аквински, Кант, Юнг, Ломоносов и др. В съвременните условия на бързо изменяща се среда, където времето за вземане на решения е стеснено до минимум, интуитивните способности са инструмент, който може да бъде полезно преимущество.

Интуитивните усещания са връзката ви с една част вътре във вас, където са складирани отговори, решения и идеи и за чието съществуване  често не подозирате. Тези отговори, обикновено си пробиват път навън посредством тихия глас на емоциите и чувствата.

Разбира се, сляпото доверяване на емоции и чувства може да се окаже нездравословно в някои случаи, но съчетаването им с логиката и здравия смисъл, могат да ви дадат т.нар. златна среда при вземане на решения.

Какви са начините и средствата чрез които можете да развиете и използвате интуитивните си способности?

Съществено условие за развитие на интуицията на първо място, е вярата, че тя съществува. Невъзможно е да забележите отговорите и решенията, които ви спохождат по различни пътища, ако не сте отворени и готови да чуете гласът на своето подсъзнание.

Една от основните пречки, за вярата в интуитивните ви способности, е неувереността в себе си. Умелото използване на интуицията е възможно единствено за хора със съответното ниво на стабилна и здраво изградена самооценка.

Съмненията, непознаването на себе си и недоверието във вътрешния чувствен и емоционален свят спъват процеса на отваряне към интуитивните процеси и решения.

Да предположим, че Вие вече сте човек, който вярва в силата на интуицията и е достатъчно уверен в себе си, човек който е дълбоко свързан с чувствата си. Следваща важна и необходима стъпка е адекватното и правилно задаване на въпроса или проблема, върху които ще работите. Често хората не успяват да зададат въпросите си с нужната конкретика или го правят неумело, вкарвайки ги в сложни форми и съдържание, които  объркват и водят до задънена улица, в последствие.

Как правилно можете да зададете  въпроса, така че подсъзнанието да ви даде необходимите идеи и решения?

Добър начин е задаването на въпроса в не-въпросителна форма. Какво означава това? Например, вместо да си задавате въпрос от типа: „Подходящо ли е времето да сключа тази сделка сега?“ или „Да свържа ли живота и бъдещето си с този човек?“, можете да поставите тези въпроси в утвърдителна форма, а именно: „Имам желание да сключа тази сделка сега!“ или „Свързвам живота и бъдещето си с този човек!“

Излизайки извън рамките на въпроса, логиката и разумът отстъпват водещата си роля в търсенето на отговори, мислите утихват, а прозренията се появяват директно от подсъзнанието. Не забравяйте да отчитате всяко чувство, мисъл, преживяване, които ви спохождат.

Как се чувствате изказвайки въпросите си под формата на твърдения? Какви мисли минават през ума ви? Как се чувства тялото ви?

Самонаблюдението ви в интуитивния процес е важно, защото то ще ви даде нужните отговори проявени в конкретна за вас форма – чувство, емоция, телесно усещане и т.н. В редки случаи могат да се проявят интуитивни отговори под формата на мирис, ухания и аромати. Нужно е само да ги разпознаете и забележите.

Когато човек е със слаборазвити сетива или е начинаещ  в развиването на своята интуиция, отговорите често се появяват отвън. Телевизия, интернет, вестници, книги, телефонно обаждане, статия – знаците са навсякъде.

За да бъде ефективна работата с интуицията е необходимо непрекъснато и съвсем съзнателно да се концентрирате върху вътрешния си свят – емоции, чувства, представи… Когато сте съсредоточени върху определен проблем, опитайте да премахнете предварителните си очаквания за поява на отговор в конкретна форма.

Не очаквайте нищо! Просто се обърнете към своето вътрешно Аз. Чувствайте, усещайте, чакайте, докато оставате отворени за отговора.

Уединението и спокойствието могат значително да подпомогнат разбирането и вникването във вътрешните усещания на тялото и ума. Можете да заемете удобна поза, да затворите очи, а мускулите на тялото ви да се отпуснат… Насладете се на тишината, докато отговорите идват към вас.

Понякога прозренията няма да се появят веднага, но бъдете сигурни, че рано или късно ще се проявят под някаква форма. Вярвайте в силата на своята интуиция и чакайте, колкото е необходимо без напрежение и излишна важност.

Необходимо е да се знае, че в търсенето на решения, не само правилното поставяне на проблема е от значение, а и неговата значимост. На интуицията са чужди безсмислени въпроси като: “А сега да избера да гледам телевизия или да сърфирам в интернет?“ или „Да взема душ или първо да потренирам?“

Значимостта на въпросите е условието и горивото, което подхранва мотивацията да получите последващ значим отговор. Помнете, че колкото по-значим е въпросът, толкова по-значим ще бъде и отговора.

Изключете логиката, поне в началото! Всички „За“ и „Против“, всички анализи и игри на ума.  В самото начало на получаване на интуитивни прозрения, логическото мислене е по-скоро пречка.

Разбира се, можете да го използвате на по-късен етап, когато вече сте генерирали своите интуитивни решения. Така ще можете да съчетаете интуитивната работа с реалността и ще съумеете да запазите здрава връзка с действителността.

От вас зависи дали ще решите да използвате силата на интуицията в своя живот. Каквото и да е вашето решение помнете, че както привързването само към разумни решения и  логически доводи, така и сляпата вяра в емоции и чувства, са еднакво вредни.

Използвайте ума, но също и силата на подсъзнанието. Бъдете възможно най-обективни!

~Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

 

Ако този текст ти харесва, отдели минутка и го сподели  с твоите приятели, за да бъде полезен и на тях. Благодаря ти!

Как още мога да ти бъда полезна? Разбери повече >>>

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар