ИЗКУСТВОТО ДА ПОСТИГАШ С МИНИМАЛНИ УСИЛИЯ – ПРАВИЛО НА 20-ТЕ МИНУТИ

January 8th, 2015

steps_to_heaven_by_plastickheart-d35dsy8Сигурно ще се съгласите, че понякога следването на пътя за постигане на дадена цел и реализирането на съкровена мечта, може да е дълъг и изпълнен с предизвикателства.

Какво количество сила и решителност влагате в реализиране на целите си? Полагате ли неимоверни усилия? Съответстват ли резултатите на вложената енергия? Доколко сте удовлетворени от постиженията си?

Често не си даваме сметка, как фиксирането в крайните резултати ни изправя пред ужасяващата перспектива за дълга и изтощителна работа, която няма край. Тогава изненадващо ли е, че ни се иска да прекратим предприемането на действия, да отлагаме до безкрайност изпълнението на необходимото, или даже да се отказваме преди още да сме започнали… Реализирането на желаното може дори да ни се стори невъзможно и да снижи увереността в собствените ни сили.

Въплъщаването на мечтите ни в реалността, превръщането на идеите и влагането на енергия в конкретни действия, всъщност може да се окаже много по-просто, отколкото си представяме. Необходимо е само да познаваме и прилагаме „умението на малките стъпки“. Това е стратегия, работеща и доказана на практика, а ефективността й се основава на адекватна промяна на перспективата.

Какво ще рече това на простичък език?

Когато изместим фокуса от крайния резултат към процеса и конкретните действия, които предприемаме ежедневно или дори ежеминутно, то тогава задачата ни сравнително се опростява.

Не е необходимо да се напрягаме до границата на възможностите си, нито да прекарваме безкрайни часове, работейки. Единственото, което трябва да направим е да разделим цялостния процес, необходим за достигане на крайния резултат на малки стъпки.

Безпогрешно в тази посока е т.нар. „Правило на 20-те минути“.

Всеки може да отдели този неголям помеждутък от време – 20мин. дневно, за изпълнение на конкретни малки действия или дори задължения, които не са му по вкуса.

Заниманията със спорт, ежедневното почистване у дома, работа върху себеразвитието ни, воденето на дневник, прекарването на време с любимите хора, почивка и релаксация, четенето на любима книга, занимания със задължения свързани с работа по поставените цели – това са все неща, които правени по 20 мин. на ден, вършат чудеса в процеса на промяна в позитивна посока.

Ключът е именно в 20-те минути! Повече отделено време, може да ни претовари и да отнеме мотивацията ни. В този смисъл Правилото на 20-те минути е ненадминат способ за борба с апатията и отлагачеството.

Поставете си за цел всеки ден за 20 мин. да вършите важните и необходимите за вас неща и скоро ще станете свидетели на реализирането на търсените от вас резултати.

Разбира се няма как да постигнете нещо без да предприемете конкретни действия и да бъдете активни. Чудесата се случват единствено и само чрез активна намеса от наша страна, а късметът идва при подготвените. Факт е, обаче, че стратегията на малките стъпки, ще ви спести маса усилия.

~Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако тази статия ви е харесала, моля отделете минутка и я споделете с вашите приятели, за да бъде полезна и на тях. Благодаря Ви!

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , ,

Напиши коментар