ВНИМАНИЕ: ПИТЪР ПАН – ЗА ИНФАНТИЛНИТЕ МЪЖЕ И “ОЧАРОВАНИЕТО” НА БЕЗОТГОВОРНОСТТА

August 28th, 2014

Запознати ли сте със синдрома на Питър Пан? Срещали ли сте, имали ли сте в живота си мъж, който отказва да порасне? Чували ли сте за т.нар. „непорастващо момче“ или по-известното в реалността „мамино синче“?

Всъщност „Синдромът на Питър Пан“ е термин за зрял човек, който се страхува от задължения и отказва да се държи в съответствие с възрастта си. Съществуват две категории мъже в тази група – едните са емоционално зависими от родителите си, а за другите е характерно, че обичат да бягат от отговорности. Във връзките си „Питър Пан“ се страхува от обвързване и внезапно изчезва, щом отношенията започват да стават сериозни.

Къде е коренът на проблема? Много вероятно е мъжете, които отказват да пораснат, да са били недооценявани и потискани в детството чрез различни форми за контрол. Така пораствайки малкото момче съзнателно взема решение за бягство от всички онези обстоятелства и хора, които опитват да упражняват контрол върху него, а безгрижното и безотговорно поведение стават негов отличителен белег.

На пръв поглед изглежда като, че „мамините синчета“ са доволни и щастливи, тъй като зад гърба им винаги стои строгата и закриляща майка, която ще свърши всичко вместо тях, като по този начин ще ги освободи от нагърбването със всякаква отговорност. Но това само на пръв поглед. Дълбоко в себе си този тип мъже се чувстват незащитени и непълноценни. До голяма степен в такива случаи, „синдромът Питър Пан“ се подхранва и от социалните условия, според които много мъже над 30-35г. все още живеят с родителите си и дори изграждат свое собствено семейство в един дом с тях.

Сигурно знаете, че едно от най-важните условия, за да бъде един мъж уверен и относително успешен са личните постижения свързани с професия, материални придобивки, хоби и др. „Питър Пан“ нерядко страда от противоречиви емоции: от една страна се стреми към социална активност и постижения, от друга е обзет от страх от провал и неуспех. Характерни са самохвалство, перчене, зависимост от чуждото мнение, показност, парадиране със собствените самостоятелност и независимост, които често са компенсация на занижена самооценка.

Личностните качества с които се отличава са – безотговорност, критичност към околните, трудно изпълнява дадените обещания, нарцисизъм и егоизъм. В същото време често непорастващите момчета са комуникативни, позитивни хора, които лесно стават „душата на компанията“.

В стресови ситуации поведението им е свързано с бягство. Те са герои в собствения си филм – знаят какво и как трябва да се направи, за което често поучават другите, но никой не успява да види от тях реални действия. От „Питър Пан“ не можеш да очакваш да бъде рицар, нито да защитава жената на мечтите си. По-скоро е склонен да се оттегли в зоната си на комфорт, особено когато от него се очаква да се държи мъжки.

А от какви жени са привличени този тип мъже?

Някои са особено притеглени от силни и независими жени. Ако такава жена обърне внимание на „непорастващо момче“ то такава връзка може дори да просъществува сравнително успешно. В отношенията им той ще играе ролята на спокоен и търпелив, а жената ще бъде негова „майка“ или „многострадална героиня“.

До голяма степен плахите и срамежливи жени са привлекателна плячка за „Питър Пан. Той винаги е активен и поема инициативата в началото на отношенията, което не може да се каже за в бъдеще, където неизбежно се стига до разочарования. За такъв тип мъже е много важно жената, с която са, да ги идеализира и боготвори. Това е и причината често, жената във връзката с такъв мъж да бъде въвлечена от него във взаимоотношения на зависимост (прочети също: Ролите “спасител-жертва”, или за слабите лични граници), като ранен брак, много деца или икономическа зависимост, на които тя охотно се съгласява поради страха да не го загуби.

Способен ли е да обича „Питър Пан“?

За него жената е средство за удоволствие – физическо и морално. Той повече взема и почти нищо не дава на партньорката си. Грижата, любовта и близостта са негова привилегия, която тя трябва да му осигури. И ако тя му позволи това поведение, голяма е вероятността отношенията им, особено за нея да се превърнат в разочарование.  Разбира се има и случаи,  когато той е склонен на отстъпки, както и да се съобразява с някои от правилата на жената до себе си. В тези случаи с времето такъв съюз може да стане относително хармоничен.

Може ли жената да се защити успешно от поведението на този тип мъж и какво може да се направи ако тя вече е влюбена в „Питър Пан“?

На първо четене, спомнете си за своите собствени нужди и желания.

Ако чувстваш, че се превръщаш в слугиня, в майка и т.н., че усилията ти са насочени единствено и само в посока – удовлетворяване нуждите на партньора, като в същото време забравяш за своите, запитай се: „На какво се дължи това? Защо го правя?“

Какво и на кого искате да докажете?

Че сте наранена и нещастна или напротив, че сте изключително търпелива и достойна за уважение жена?

Според изследвания, около половината от съвременните мъже днес са „Питър Панове” и жените страдат при общуване с тях.

Ако вече сте в такива взаимоотношения и искате да запазите себе си, започнете да се уважавате и обичате повече. Изместете фокуса от него към вас. Грижете се повече за себе си, за тялото си, целите си, мечтите. Доставяйте си малки удоволствия, почивайте повече, вярвайте на себе си.

И запомнете: Истинската любов започва първо от грижата и любовта към нас самите!

~ Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако тази статия ви е харесала, моля отделете минутка и я споделете с вашите приятели, за да бъде полезна и на тях. Благодаря Ви!

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , ,

Напиши коментар