ОСВОБОДИ СЕ ОТ КЛОПКАТА НА ОТЛАГАНЕТО – УТРОТО Е БЕЗКРАЙНО ДАЛЕЧЕ

August 17th, 2014

Страхувате ли се от провал и неуспех? Изплъзват ли ви се личните постижения? Отлагате ли?

Навикът да се отлага до последния момент представлява огромен проблем, както в сферите на кариерата, така и във всички области на живота. Пропуснати възможности и ползи, стрес, изпускане на крайни срокове, чувство за вина – са само някои от последиците от този навик.

Представете си, че е във ваша власт, да се справите с отлагането бързо и безболезнено.

Възможно ли е?

Кои са основните причини, които ви карат да отлагате?

Вижте как можете ефективно да преодолеете този недостатък…

1.Замени „Трябва“ с „Искам“!

Когато убеждаваш себе си, че си длъжен да свършиш нещо и това е от изключетелна  важност, в голям процент от случаите, дълбоко в теб се поражда чувство за вътрешно съпротивление и борба. Като че ли е налице механизъм, който те защитава от нещо необяснимо за теб, като в същото време те саботира да изпълниш целите, които си си поставил.

Ако предстоящата за изпълнение задача има и крайни срокове, то при наближаването на крайната дата, неприятните усещания се засилват от предварителното преживяване на последствията, които ще настъпят ако не се захванеш за работа незабавно.

Как да се почувствате по-добре?

Запомни и приеми, че не си длъжен да правиш нищо от онова, което не ти се иска да правиш. Никой и нищо на този свят не е в състояние да те накара да го сториш, ако сам не го желаеш. Дори било и тогава, когато това твое поведение би довело до неприятни последици.

Забележете, че вие не винаги отлагате всички свои действия. Някои от тях предприемате редовно и винаги навреме. Възможно е никога да не пропускате тренировката си или любимото предаване, както и винаги да намирате време за профилът си в социалната мрежа или среща с приятели.

Ако отлагаш началото на работата си над даден проект и чувстваш вътрешна принуда и съпротива, то осъзнай, че тази работа зависи единствено от твоите желание и мотивация, а не от фактори извън теб.

В такива случаи много помага позитивният диалог със себе си. Можеш например да си кажеш: „Аз искам да свърша тази работа сега и ще го направя!“

Колкото повече вярваш, че предстоящата задача е свързана с твоето желание, а не с хиляди „трябва“, толкова по-мотивиран и ефективен ще бъдеш в предприемането на действия.

2. Мисли за Началото, а не за Крайния резултат.

Възможно е, когато предстоящата работа  е свързана със задача, която изисква последователни усилия, за дълъг период от време, непрекъснато да я отлагате за по-късно. Когато сте фокусирани върху завършването на проекта и крайния резултат и в същото време нямате ясната представа за отделните, малки стъпки, които е нужно да предприемете, вие сами си създавате напрежение и пречки.

В такива случаи опитвате да се освободите от стреса и неприятните усещания свързани с предстоящата задача, като отбягвате да мислите за нея и я отлагате толкова дълго, колкото е възможно.

Ако говориш на себе си: „Длъжен съм да подготвя документите днес!“, „Трябва да приключа с отчета до утре!“, „Трябва да си намеря работа още тази седмица!“ , „Трябва да подготвя тази презентация до два дни!“ и т.н. – голяма е вероятността да си навлечеш стрес, напрежение и чувство за вина, избягването на които ще бъде свързано с последващо отлагане.

Какво е решението? Сменете подхода!

Вместо да си задаваш въпроса: „Как да приключа със цялата тази работа за кратък срок?“ – задай въпроса: „Каква малка част от работата, която ще ми отнеме неголеми усилия, мога да свърша още сега?“

Ако правите това многократно, т.е. ако изпълнявате задачите си на части, на малки стъпки и без напрежение, крайният резултат ще е постижения без излишен стрес.

Да вземем следния пример – Ако една от вашите предстоящи задачи е свързана с огромен ремонт на апартамента ви, то мисълта че ви предстоят работа и усилия, на коите не им се вижда края, може да ви демотивира и да ви накара да отложите не само действията, но и мислите по ремонта за по-късно във времето. За съжаление, обаче, голяма е вероятността ремонта никога да не започне, а произтичащото от отлагането чувство за вина да ви причинява непрестанен дискомфорт. Така едновременно се чувствате зле и работата не е свършена.

Какво да направите?

Задай си въпроса, как можеш да започнеш с изпълнението на някаква съвсем малка част от тази задача – например, отдели час, за да избереш тапетите за хола. Не мисли за това, да свършиш нещо грандиозно и да постигнеш крайния резултат на момента. Съсредоточи силите си върху това, което можеш да свършиш сега!

Когато правиш това регулярно, редовно и на кратки интервали от време, неизбежно ще стигнеш и до последната задача, с която ще приключи цялостната ти работа и ще постигнеш крайния резултат.

3. Забрави за желанието си да направиш всичко Идеално и си позволи да правиш Грешки!

Мислите свързани с това, че сте длъжни да свършите цялата работа безупречно – ви въвличат в състояние на стрес и водят до последващо отлагане. Престанете да отлагате всичко до момента, в който ще свършите всичко перфектно – започнете сега, независимо, че може да не се справите блестящо.

Ако конкретната задача не е свързана с крайни срокове, перфекционизмът може да доведе до безкрайно отлагане във времето. Ето защо – позволи си да бъдеш несъвършен и се приеми със всичките си позитивни страни и дефицити.

Несъвършенното изпълнение на дадена задача сега е в пъти по-добро решение от перфектното й изпълнение, отложено за по-късно. Ако например си си поставил за цел да напишеш статия, съдържаща 5000 думи, позволи си като начало да напишеш поне 100.

 4. Замени мислите за Загуба и Неуспех с Удоволствие от процеса на работа.

Една от блокировките ни при преследването на конкретна цел е мисълта за загуба и неуспех.

Убеждаваш ли себе си, че за да приключиш с дадена работа е необходимо дълго време на уединена работа до късно, без право на развлечения и ограничен личен живот? Това не звучи много мотивиращо и въпреки това маса хора имат точно такива мисли, когато искат да накарат себе си да свършат онова, което е нужно да свършат.

Представи си следната картина – дълга, тежка и продължителна работа по даден проект, без време за почивка и удоволствия. Тогава отлагането за после, ти е гарантирано.

Да се пребориш с такива мисли и ментални картини е възможно. Определи областите от живота си, в които изпитваш въодушевление и радост и планирай работата си, около тези области. Възможно е това да ти звучи като нещо непродуктивно, но е доказано, че този подход работи изключително добре.

Определи си време, което да прекараш с любими хора, време за развлечения, време за спорт, хобита и лични интереси. Задължително условие е да не се лишаваш от всичко онова, което повишава енергията ти и вътрешният ти физически и психичен баланс. Когато „батериите ти са заредени“, това води до повишена работоспособност и намалени нива на ежедневния стрес.

Вече е доказан факт, че най-ефективните в различни области хора, са склонни да отделят повече време за почивка, за сметка на часовете усилена работа. При това те изпълняват работата си по-бързо и качествено, в сравнение с хората, които работят усилено и не си позволяват минути за отдих.

Посветете поне един ден от седмицата  за занимания, които не са свързани с вашата работа. Това ще ви даде необходимите енергия и мотивация, за предстоящите ви задължения и ще отклони желанието за отлагане.

Когато гледаш на времето си за работа като на ценен ресурс, а не като на неуправляемо чудовище, което може да погълне всички останали области на живота ти, то тогава ефективността в работата ти е гарантирана.

 5. Раздели времето за изпълнение на задачата на части, след което Награди себе си за свършената работа.

Методът на правилно разпределеня на времето за постигане на дадена цел е от изключително значение за предотвратяване на отлагането.

В какво се състои той?

Първо се концентрирай върху част от работата си, върху която можеш да работиш поне половин час, без да спираш. Определи си награда за добре свършената работа, след изтичането на времето определено за  влагане на усилие в  конкретна задача. Наградата играе ролята на стимул и не зависи толкова от качеството на свършената работа, колкото от целенасочената концентрация върху времето за извършването й.

Не е необходимо и самата награда да е нещо сложно. Гледането на любим филм, ходенето на кино или по магазините, среща с приятели, вкусна храна, както и всичко дребно и любимо за теб,  е твоята награда.

Защо този метод работи?

Всеки път, когато отделяте определено време за работата си, след което знаете, че ви чака награда, вашите мисли ще възприемат  очакваното удоволствие като стимул, а предстоящата работа, като мотивираща. Вие, така да се каже, си правите „котва“, която директно свързва работата с удоволствието.

Когато започнете да разпределяте времето си на този принцип, може да забележите някои интересни последици: Например, без да усетите, работите повече от планираните 30 минути. Може да се окаже, че сте толкова увлечени от работата, че не желаете да приключите в рамките на определеното от самите вас време за работа. И ето, че преди да се усетите, сте работили над задачите си няколко часа.

Наградата ви, разбира се, никога не се губи и вие разбирате, че винаги е на ваше разположение, когато пожелаете това. А когато вземете вашата награда й се насладете на 100%.

Дългата и продължителна работа с дълговременни и неясни цели, не може да ви мотивира. Наградете се за времето, отделено за конкретната задача и с изненада ще осъзнаете, как с всеки следващ път, се отдавате на работата си с удоволствие и очакване, а не с напрежение.

В същността на навика да се отлага, стоят стремежът ни към свобода, удоволствие и баланс и желанието да избягаме от напрежението, стреса, неудовлетворението и чувството за вина. До голяма степен навикът да отлагаме се дължи  и на страха от загуба и неуспех.

Запомнете, че желанието да отлагаме се подхранва с негативни мисли и отрицателни емоции. Следователно пътят за преодоляването му се заключава в това – целенасочено да се опитваме да намалим вредните мисли и подтискащи емоции, свързани с предстоящите ни задачи, като същевременно увеличим удоволствието от процеса на работа и своята мотивация.

Вече знаете как!

~ Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако тази статия ви е харесала, моля отделете минутка и я споделете с вашите приятели, за да бъде полезна и на тях. Благодаря Ви!

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , ,

Напиши коментар