САМОКОНТРОЛ – СЪЗДАЙ УМЕНИЕТО ДА ЗАПАЗИШ БАЛАНСА В СЕБЕ СИ

August 3rd, 2014

Често в ежедневието си сме поставени под натиска на множество фактори, които създават в нас усещане за вътрешно напрежение, а самоконтролът ни е поставен на изпитание. Умението да се освобождаваме от натрупаното напрежение е от изключително значение за поддържане и запазване на баланса и хармонията в нас.

Следва логичният въпрос: Как да придобием умението целенасочено да се отпускаме  и контролираме натрупаните през деня стрес и напрежение?

Сигурно сте забелязали, че в болшинството от случаите напрежението се натрупва първо в тялото и мускулите. Ето защо като начало заемете удобна позиция на тялото – седнали или легнали и затворeте очи.

Започнете да дишате дълбоко.  Насочете вътрешното си зрение по всички части на тялото, като се стремите да не пропускате никоя от тях. Намерете местата, в които според вашето собствено усещане се чувствате най-напрегнати. Най-често това са челюстите, врата, раменете, кръста и т.н. Напрежението може да бъде усетено и като тежест и присвиване в корема, слънчевия сплит или гърдите. Осъзнайте и приемете напрежението.

След като сте открили напрегнатите места, стегнете силно, доколкото ви е възможно всички мускули. Направете това на вдишване. Почувствайте напрежението и задръжте. След това рязко издишайте, като едновременно с това отпускате всички мускули. Повторете няколко пъти.

Ако сте успяли да релаксирате мускулите си по посочения начин ще почувствате приятни тежест и топлина по цялото тяло.

Щом се справите с напрежението в тялото, можете да преминете към следващия етап. Както сигурно знаете, психофизиологичните функции на организма са пряко свързани с думите. В тази връзка използването на словестни формулировки, самоутвърждения и афирмации, са добро средство за съзнателно самовнушение и освобождаване от стреса и напрежението.

Старайте се да не заучавате чужди фрази и утвърждения, а да се придържате към свои собствени. Лесно е! Опитайте да говорите на себе си, както любящ родител на своето дете. Окуражавайте се. Избягвайте частицата „не“.

Точната последователност на работата със самоутвърждения включва следните етапи:

-  Създаване на самоутвърждението – добре е да звучи така, като че ли вече се е случило и да е максимално близо до вас и вашия изказ. Например: „Аз съм стойностен човек.“, „Мога да издържа на тази провокация.“, „Справям се все по-добре и по-добре“ и т.н. Колкото по простичко звучи утвърждението, толкова по въздействащо ще бъде за съзнанието ви.

Повтаряйте наум утвържденията многократно – можете да правите това в свободното си време или още по-добре, в моментите в които се чувствате афектирани и напрегнати.

- Ако е възможно, намерете време и подходящо място, където да повтаряте утвържденията и на глас. Направете си картончета и бележки с утвърждения, които да поставите на видни места, за да са ви пред очите през цялото време. Преписвайте утвържденията.

След като сте преминали предходните два етапа, можете да пристъпите към самопрограмиране. Самопрограмирането може да бъде невероятно средство не само за вътрешно освобождаване, но и за настройване към постижения и успех.

Как става самопрограмирането?

В много ситуации е целесъобразно да погледнем назад в живота си и открием спомени свързани с наши успехи. Миналите ни успехи са сведетелство за нашите потенциал и способности, за скритите ни резерви в духовно и интелектуално отношение и създават увереност в собствените ни сили.

Настройте себе си за успех със следните три стъпки:

- Спомнете си ситуация, в която сте се справили с аналогични трудности

- Използвайте утвърждения и афирмации. За усилване на ефекта можете да включите израза: „Точно сега“, например:

„Точно сега, всичко при мен се получава.“

„Точно сега аз съм спокоен и самоуверен.“

„Точно сега, избирам да вярвам в себе си.“

„Доставям си удоволствието да говоря със спокоен и уверен глас, свидетелство за моето самообладание и увереност.“

- Мислено повтаряйте утвържденията многократно. Можете да го правите и пред огледало и на глас.

Може би вече си задавате въпроса: „Каква е тайната на самоутвържденията?“ или пък сте скептично настроени: „Много пъти съм опитвал, но не си вярвам.“ Или „Как може повторението на някакви фрази да доведе до действителни резултати?“

Истината е, че до голяма степен сме устроени така, че думите ни въздействат на подсъзнателно ниво. Назависимо дали си мислим, че дадени думи ни докосват или не, нашата дълбока вътрешна същност чува и възприема, мотивира ни или ни саботира, въз основа на чутото.

Думите са сила – спомнете си това следващият път когато в магазина учудено купувате новата паста за зъби, която снощи са рекламирали по телевизията, а вие сте убедени, че сте игнорирали рекламата.

Важни са и не само думите сами по себе си, а как и дали се използват целенасочено. За какви цели се използват думите? Вие използвате ли ги?

Важно е да мотивираме и поощряваме себе си. Често хората не получават или получават недостатъчно положителна обратна връзка за себе си и своите действия, работа, постижения. В моменти на повишено напрежение, стрес и нервно-психическа нестабилност, липсата на поощрение води до увеличаване на раздразнението и до развитие на неврози.

Ето защо е важно сами да можем да си даваме положителна обратна връзка, да се самомотивираме и настройваме за успех.

Ще се изненадате, че дори незначителни изрази като: „Браво!“, „Прекрасно се получи!“, „Ето това наистина ми се отдава!“ и т.н., значително могат да подобрят вътрешното ви себеусещане.

Разбира се, думите и утвържденията не са панацея. Процесът на себеопознаване е свързан с напрегната работа и влагане на усилие, време и търпение.

Би било от изключителна полза, все пак, да осъзнаем силата им и да ги използваме целенасочено и за наше добро. Самоутвържденията са невероятно добър метод за сваляне на напрежението, повишаване на мотивацията и средство за самоконтрол.

~ Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Искаш ли още вдъхновяващи и полезни статии и материали от мен, запиши се и стани VIP абонат, за да получаваш най-новите новини и информация, свързани с темите, които те интересуват.

Ако този текст ти харесва, отдели минутка и го сподели  с твоите приятели, за да бъде полезен и на тях. Благодаря ти!

Получи Безплатно книгата (1)

cover_rionamorgan

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар