НЕ ПРЕЧИ НА ЖИВОТА СИ ДА СЕ ДВИЖИ ПО ТЕЧЕНИЕТО

August 4th, 2013

Поне за ден наблюдавайте как разумът ви се опитва да гребе срещу течението. Предлагат ви нещо, а вие отказвате. Или искат да ви съобщят нещо, а вие не слушате. Някой изразява своята гледна точка, а вие спорите. Някой прави нещо посвоему, а вие го поучавате. Предлагат ви решение, а вие възразявате. Очаквате едно, а получавате друго и недоволствате. Някой ви пречи и вие се ядосвате. Нещо е в разрез с вашия сценарий и вие се впускате с рогата напред, за да насочите течението в нужната посока.

Сменете тактиката: пренесете центъра на тежестта от контрола върху наблюдението. Не бива да пляскате с ръце по водата. Не пречете на живота си да се движи по течението и ще видите колко лесно ще ви стане.

Човешкият разум работи като изчислителна машина, старае се да пресметне няколко хода напред и да направи свой план за действие. Но той рядко успява да намери оптималното решение, защото в задачата има твърде много неизвестни, освен това ситуацията непрекъснато се мени.

Разумът, обаче упорито се държи за своя сценарий, с други думи, гребе срещу течението. Вследствие на това напразно се изразходва маса енергия, а проблемите и пречките се увеличават. Разумът се стреми не да управлява своето движение по течението, а самото течение. Това е една от главните причини за възникването на всякакви проблеми и неприятности.

Стремете се повече да наблюдавате, а не да контролирате. Не бързайте да махвате с ръка, да възразявате, да спорите, да доказвате своето, да се намесвате, управлявате и критикувате. Дайте шанс на ситуацията да се оправи без активната ви намеса или противодействие. Като се откажете от контрола, ще получите по-голям контрол над ситуацията, отколкото преди.

~Вадим Зеланд

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: МЪДРИ МИСЛИ, СТАТИИ | ключови думи: , , , , ,

Напиши коментар