ИСКАТЕ ЛИ ДА БЪДЕТЕ КАТО ВСИЧКИ ИЛИ ИСКАТЕ НАЙ-НАКРАЯ ДА БЪДЕТЕ СЕБЕ СИ?

June 28th, 2013

Когато човек осъзнае, че не се вписва в установените стандарти, той изпитва чувство на непълноценност. В сравнение с кого? Запитайте се: искате ли да бъдете като всички или все пак искате да бъдете себе си? Опитвайки се да скриете недостатъците си, няма да постигнете това. Развивайки качествата си, ще го постигнете.

Всяка непълноценност се уравновесява с присъщо вам качество. Липсата на красота може да се компенсира с чар. Физическите недостатъци се компенсират с увереност в себе си. Неумението да общуваш свободно може да се замени с умението да слушаш. А сънливите хора можем да посъветваме: пазете това свое качество като съкровище. Сънливостта притежава скрит чар, ако си позволите разкоша да не бъдете строг.

Чувството за непълноценност се основава на сравнение: имам непривлекателна външност, нямам способности и таланти, не съм умен или остроумен, не умея да контактувам с хора, недостоен съм… Не, всъщност всичко е много по-сериозно: работата е там, че аз съм по-лош от другите!

Това е отношение на зависимост в чист вид.

Създава се поляризация: те са добри-аз съм лош. Поляризацията създава вятъра на равновесните сили, които карат човек да се опитва по всякакъв начин да издигне изкуствено занижените си качества. Затова се получава, че той се държи неестествено, а така още повече подчертава онова, което се опитва да скрие.

Борбата с комплекса носи още по-неприятни последици, отколкото самия комплекс. Да се премахне комплексът може по един-единствен начин: спрете да се сравнявате с околните и прехвърлете вектора на вниманието си от недостатъците върху качествата си.

Създайте си позитивен слайд, в който качествата ви са толкова развити, че засенчват недостатъците ви. Живейте виртуално в този слайд и скоро той ще се превърне в реалност.

~Вадим Зеланд

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: МЪДРИ МИСЛИ, СТАТИИ | ключови думи: , , ,

Напиши коментар