ПОСТТРАВМАТИЧНО ИЗРАСТВАНЕ

February 28th, 2012

Известната сентенция на Фридрих Ницше, „Това, което не ме убива, ме прави по-силен“ е позната на мнозина от нас. Преживяването на болка, загуба и травма всъщност може да ни направи по-силни или поне да ни помогне да забележим, че сме по-успешни и по-съобразителни, отколкото сме си мислели преди.

Откриването на ползи от преживяването на травми може да доведе до истинско преобразуване на личността. Загубата може да прехвърли личността в нови роли и непознати ситуации.

Когато предизвикателството или травмата са дълбоки, нарушавайки равновесието на човека и принуждавайки го да застава срещу приоритетите си, чувството на значимост и идентичност, следствието за него е лично израстване, получаване на допълнително сила и дори „заякване“.

Установено е, че след различни травматични случаи като: болест, загуба на жилище, развод, военнопленничество, изнасилване и др., изследвани лица са споделили за следните преобразуващи преживявания:

- Възобновяване на вярата в собствените ти сили да претърпяваш и побеждаваш

- Подобрени взаимоотношения – в частност, откриване на това, кои са истинските ти приятели и на кого наистина можеш да разчиташ. Някои взаимоотношения преминават успешно през изпитанията, други се провалят.

- Усещането за по-голяма близост и повече състрадание към други, които страдат.

- Развиване на по-дълбока, по-сложна и по-удовлетворяваща философия за живота.

Изследването върху посттравматичното израстване предлага много ценни добри новини на онези от вас, които се сблъскват с трудности и кризи. Не само, че можете да оцелеете, не само можете да се възстановите, но и можете да израснете.

Понякога пречките са толкова мощни, че призовават за търсене и създаване на стратегии. Посттравматичното израстване и достигането на щастие не означават винаги да сте радостни и безгрижни. Трудният път, който води до по-удовлетворяващ и по-значим живот може да е затрупан с камъни и прекъсван от пропасти. Няма абсолютно нищо хубаво в една трагедия и загуба, но може да излезе нещо ценно от борбата с техните последици.

~ Използван източник: “Пътят към щастието” – Соня Любомирски

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , ,

Напиши коментар