КАК ДА СЪБУДИМ СВОЯТА КРЕАТИВНОСТ

November 1st, 2011

„Креативността е силата да свързваш това, което изглежда несвързано.“

~Уилям Пломър

Можем ли наистина да станем по-креативни?

Да бъдем креативни е умение, което можем да съживим стига само да имаме желание за това.  В началото на живота си, всеки от нас притежава способността да създава, изследва и играе. Във всеки е заложено естествено любопитство, което непрекъснато провокира въпроса: “Как действа светът?”. С течение на времето започваме да задушаваме тази част от себе си, защото често я смятаме за детинска.

Обикновено човешкият мозък копнее да тръгне по най-лесната пътека, а не по най-креативната. Той е мързелив по природа. Когато сме изправени пред проблем,  мозъкът първо преглежда своята база данни за готови решения, които са използвани в миналото и са дали резултат. Той не хаби енергия за генериране на ново решение, когато старото може да свърши работа.

Какво ще стане, ако поставим себе си пред предизвикателството да изкушим мозъка си, като започнем да му поставяме различни или по-сложни въпроси от онези, с които е свикнал да се справя? Тогава излизаме  извън рамките на стандартното и увеличаваме креативността.

По същия начин по който тренираме мускулите си, за да станат здрави, можем да създадем и нови пътеки в мозъка си, които да ни накарат да виждаме нови модели в света.

Всичко може да ни вдъхнови. Можем да увеличим креативността си стъпка по стъпка.

Следващите идеи ще ни улеснят в това начинание.

1. Креативността не идва само под формата на вдъхновение. За да я развиваме е необходима усилена работа.  Композиторът Джон Кейдж казва: „Струва ми се, че хората, които не са артисти, често си мислят, че артистите се вдъхновяват. Но, ако работиш над своето изкуство, нямаш време да се вдъхновяваш. От работата произлиза работа.“

Как можете да поработите върху своята креативност?

На първо време трупайте впечатления! Вземете си:

-         цифров фотоапарат или телефон с камера

-          бележник и химикал

-         папка, кутия, албум за изрезки, табло за съобщения.

С камерата улавяйте образи на красиви постройки, облекла, интересни хора, природни картини и всичко, което провокира интереса ви по някакъв начин.

Нахвърляйте в бележника си мисли, чувства и наблюдения. Самонаблюдавайте се непрекъснато и записвайте.

Събирайте брошури, картинки, снимки, изрезки, парчета плат и всичко останало, което е привлякло вниманието ви и ги събирайте в папката, кутията или таблото за съобщения.

Какво правите със събраните материали, мисли, впечатления, емоции и т.н., не е толкова важно. Важното в случая е, че съзнанието ви променя своя поглед към света. Целта на правенето на снимки, събирането на парчета хартия и различни джунджурийки е да свикнете да гледата на света с нов поглед. Висококреативните хора живеят в същия свят като всички останали – те просто му обръщат внимание по различен начин.

Креативността не идва просто от вдъхновение – за нея трябва да поработите.

2. Друг начин за увеличаване на креативността е промяна на навиците и стереотипите.

Имате ли строго установен ред в ежедневието си? Ставате ли по едно и също време, обличате ли се по определен начин, ходите ли на работа като минавате по един и същ път всеки ден, с две думи движите ли  се на автопилот?

Това е убийствено за креативността!

Разчупете рутината!

Започнете от дребните неща. Изпийте един чай, вместо кафето, което всяка сутрин пиете. Или изпийте кафето си по различен начин – в движение, или на спокойствие, или малко по-късно или по-рано от обикновено… Станете един час по-рано.

Просто променете един или няколко от ежедневните си ритуали и навици. Започнете от малките промени и преминете към по-големите. Разбъркайте нещата и ще се учудите как малките неща могат да предизвикат огромни изменения, свързани с начина, по който гледате на света.

Няма по-подходящо време да започнете, от СЕГА. Напишете три начина, по които можете да промените ежедневните си стереотипи и помнете, че те са само вашата стартова позиция. Стремете се към много повече промени през следващите седмици и месеци.

3. След като направите своите първи стъпки по пътя на малките промени, опитайте да експериментирате и с по-големи начинания. Хората с високо ниво на любознателност и креативност се впускат в нови преживявания, вкусове, ситуации и обстановки, за да заредят въображението си. Позволяват си да изпитат нови емоции, като непрекъснато се подлагат на нови преживявания.

Помислете за начини, чрез които можете да се поставите в нови ситуации и предизвикателства. Консумирайте и събирайте преживявания, а не неща. Скоро ще откриете, че колкото повече преживявате и експериментирата, толкова по-голяма е вероятността да поличите идеи и творческо вдъхновение.

4. За увеличаване на креативността променете начина си на генериране на идеи.

Може би ви е известен методът на „мозъчната атака“ или така нареченият brainstorming. Време е да започнете да го използвате.

Правилата на „мозъчната атака“ са следните:

-         Генерирайте колкото се може повече идеи. В началото се фокусирайте върху количеството, а не върху качеството.

-         Не критикувайте и не хвалете идеите, докато не генерирате всичките.

-         Записвайте всяка идея, независимо колко разумна или глупава ви се струва.

-         Комбинирайте и надградете. Доразвийте старите идеи.

-         Обобщете и оценете само след като сте приключили с „мозъчната атака“.

Можете да прилагате този метод в група или индивидуално. Това е една установена техника, която винаги действа в посока на увеличаване на креативността.

Има една известна мисъл че: „Ако винаги правиш това, което си правил преди, не се изненадвай, когато получиш същите резултати.“

Може би си мислите, че е по-добре да вършите нещо, вместо да генерирате идеи. Проблемът в действието е, че често се ограничаваме с варианти, които изглеждат разумни и се основават на онова, което е работило в миналото. Да правите същото, което винаги сте правили, може да ви доведе до задънена улица. Понякога се нуждаете от нов подход, който да ви даде преимущество.

Откъснете се от своето минало и погледнете творчески на света около вас. Бъдете креативни.

„Ключът към успеха е да рискувате да мислите по нетрадиционен начин. Общоприетото е враг на прогреса.“

~Тревор Бейлис

Използвани източници: “Личността – как да отключите скритите си силни страни” – д-р Роб Йънг

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , ,

Напиши коментар