КАКЪВ Е СМИСЪЛЪТ НА ЖИВОТА

July 9th, 2014

Какъв е смисълът на живота? На този въпрос не е просто да се отговори. Някои психолози считат, че замисли ли се човек за смисъла на живота си – това вече е диагноза, сигнал, че живота на този човек не се движи в желаната от него посока.

Всеизвестен е фактът че това, което отличава хората от животните е, че човек не живее само и единствено, за да удовлетворява своите биологични потребности. Това е и една от причините още от дълбока древност, хората да търсят смисъла. Истината е, че човек, който търси смисъла на живота твърде често, неминуемо става жертва на неудовлетвореността.

Може би ще си помислите, че болшинството от хората спокойно живеят и без да се впускат в непрестанно търсене на смисъла. На практика повечето от нас, рано или късно се замислят – защо живеем на този свят и всеки си дава отговор, съотвестващ на настоящите му жизнена линия и опит. Отговор, който дава поне моментно удовлетворение.

Нека видим, какви са най-разпространените отговори, които хората дават за себе си, на въпроса: В какво се състои смисъла на живота ми?

1. Смисълът на живота е в самото му живеене!
2. Смисълът на живота е в себереализацията! Да добиеш успех в дадена област, да станеш някой, да постигнеш нещо значимо.
3. Смисълът на живота е да оставиш следа след себе си, спомен за себе си.
4.Смисълът е да поддържаш здрав образ за себе си – физически и ментално и колкото може по-дълго да останеш здрав и красив.
5. Смисълът на живота е в получаването на удоволствия – “Един път се живее!”
6. Смисълът на живота е да постигнеш власт. Да докажеш на себе си и околните, че можеш да достигнеш висоти, които другите не могат.
7. Смисълът е да създадеш прекрасни спомени.
8. Смисълът на живота е да служиш на близките си хора. Да радваш и да се радваш на любимия и децата си.
9. Смисълът е да родиш дете, да посадиш дърво, да построиш дом.
10. Смисълът не съществува!

Забележете колко различни гледни точки и смисли, между които можете да избирате. Как мислите, действително ли това са причините, заради които живеем?

Добре е за начало да определим изобщо, какво означава понятието “смисъл на живота”. Ако приемем, че животът това е нашата дейност и съществуване за определен период от време – от раждането до смъртта, а смисълът цели разумна обосновка на това съществуване, излиза че ни е нужно на всяка цена разумно обяснение за начина ни на живот и действията ни от раждането до смъртта.

Тогава нека поразсъждаваме. Ако вземем за пример произволна дейност, например обучение в университета, вие вероятно ще пожелаете да имате причини, заради които да го направите. Ще имате необходимостта да знаете, какво ще се случи след като завършите това обучение. Може би ще получите отлични оценки, бъдещи знания, добра работа. Във всички случаи ще получите определен резултат. И ще оцените действителния смисъл от усилията си, въз основа на този резултат.

А какъв е крайния резултат от самото живеене? Неизменно това е смъртта! И именно заради това, ако си представите за секунда, че ето настъпил е вашия час, вашия последен миг на тази земя, то голяма част от смислите, които приписваме на живота си, за свое успокоение изведнъж губят изцяло своето значение.

Независимо какво си наследил в този живот, независимо дали си живял по-добре или напротив, независимо дали си направил в живота си всичко по силите си и т.н. всички ние сме равни пред лицето на смъртта.
Именно поради този факт материалистите не откриват смисъла на живота.

Освен ако може би, не приемем съществуването на Душа, която е безсмъртна…

Защо едни хора се стремят към интелект, образованост, постижения, а други цял живот не откриват смисъла и свършват със самоубийство? Тялото умира и ако не вземем под внимание, че душата е безсмъртна и ще живеем вечно, то всякакъв смисъл се губи и няма разлика в света преди и след вашето съществуване. Все едно никога не сте били.

Само вярващият човек – независимо от религията, която изповядва може да намери смисъл в живота, смисъл, който остава дори пред лицето на смъртта.

Ако душите ни са безсмъртни, може би смисълът се заключава в усъвършенстването на тези души?
Нима нашият земен живот не може да се сравни с училище, където всеки е длъжен да се учи и усъвършенства, чрез онова което прави и което Е?

Ако човек не развива своята душа, то тя ще загрубее и ще загуби способността и възприятията си за доброто, светлината и любовта В и отвъд живота и смъртта.

А в какво вие виждате смисъла на живота си?

~ Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

 ***

Ако тази статия ви е харесала, моля отделете минутка и я споделете с вашите приятели, за да бъде полезна и на тях. Благодаря Ви!

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , ,

1 коментар

  1. Стоян

    Живота няма смисъл.Изобщо какъв е смисъла от съществуването на този свят?Раждаш се,живееш,умираш… Душата ти после дали ще отиде в рая или ада и какво от това.В ада е мъка в рая е радост…е и?!

Напиши коментар