ПРЕДОПРЕДЕЛЕНОТО МИСЛЕНЕ

March 25th, 2019

Райна Жечева - психолог Варна; онлайн психолог; хипноза и хипнотерапия

Повсеместно и масово хората виждат и чуват точно и само онова, което очакват да видят и чуят, дори ако то се различава от реалните им възприятия в момента. Психолозите наричат този феномен „предопределено мислене“. Умът забелязва това, което му е предварително зададено, че трябва да улови.

Съществува една техника, използвана от Фарадей, която е изключително ефективна за образуване на примка за обратна връзка между ума, който поражда мисли и идеи и изявата на себе-съзнанието ви. Тази техника до известна степен помага да се отърсим от своята зависимост и от предопределеното мислене.

Техниката се състои в следното: Купете си малък бележник, който можете да носите навсякъде със себе си. Записвайте всяка мисъл, която се породи в главата ви, независимо дали ви се струва смислена и достойна за отбелязване или не. Всеки път щом запишете някое свое възприятие или идея, с това укрепвате способностите си за наблюдателност и творчество. Неудържимият стремеж за записване на всяка мярнала се в съзнанието ви мисъл е сурова форма за отприщване на творческите идеи.

Могат да се направят и вариации на техниката, като например да изговорите, всички образи, чувства и мисли, които ви идват на ум пред касетофон или човек, на когото се доверявате.
Външният фокус – човек, аудитория, бележник или касетофон, оформя примката за обратна връзка, като извлича от подсъзнанието онези неуловими усещания, възприятия и образи, които не биха избликнали от само себе си. Не се опитвайте да вмествате идеите в някаква предварително установена работна рамка, а им позволете свободно да избликват от хаоса на вашите видения.

Повечето от нашите проблеми само се влошават поради нещата, които вече сме научили и „знаем“. Предопределеното мислене подхранва предразсъдъците и крайностите, внушава на някои хора фанатични убеждения или замъглява възприятията.

Успеем ли да откъснем вниманието си от натрупаните в главата ни стари знания, насочим ли го към онова, което действително забелязваме и усещаме, можем не само да стигнем до решението на голяма част от проблемите си, а и да се научим да бъдем оригинални наблюдатели. Хора, които забелязват и схващат и които приемат заобикалящата действителност напълно осъзнато.

~ Използвана литература: “Факторът Айнщайн” – Уин Уенджър, Ричард По

Райна Жечева – психолог, хипнотерапевт

Ако тази статия Ви харесва, споделете я, за да достигне до повече хора и да бъде полезна и на тях.

Защо да ми се доверите и как още мога да бъда полезна?

>>>Разберете повече Тук >>>

Тук съм, за да се погрижа за Вашата болка!

Ще Ви помогна, да си помогнете.


za_men

 

 

 

 

Ако искате да получавате по и-мейл последните публикации в сайта оставете и-мейл адреса си в празното място и натиснете "абонирай ме"

Категории: СТАТИИ | ключови думи: , , , , , , , , , , , , , ,

Напиши коментар